Nakon suglasnosti Općine Kupres i mišljenja Šumarskog fakulteta u Sarajevu, Ministarstvo vodoprirode, poljoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije donijelo je odluku o usvajanju šumsko gospodarske osnove za Šumsko gospodarsko područje "Kupreško" s periodom važenja od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2024. godine, priopćeno je iz Šumarije Kupres.

Prije donošenja tih odluka a tijekom prošle godine, na navedenom šumsko gospodarskom području su prethodno izvršene izmjere površina i svih taksacijskih elemenata koji su nužni da bi se izradili uređajni elaborati i šumsko gospodarska osnova.

Te radove je izvršilo poduzeće "Vald – Projekt“ iz Bosanske Krupe gdje su bili obuhvaćeni terenski i uredski dio.

Za Šumsko gospodarsku osnovu naglašeno je da sadrži podatke bitne za plan gospodarenja šumama u naredni devet godina. Ono što je posebno istaknuto iz Šumarije Kupres je to da se u proteklom uređajnom periodu dobro gospodarilo šumama jer se drvna zaliha povećala, a s tim i prirast i drvna masa (etat).

Ukupna drvna masa koja se može posjeći u novom odobrenom uređajnom periodu iznosi 67 200 kubika za razliku od prošlog uređajnog periodu kada se moglo posjeći 49 950 kubika.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok