I dok je u dvije županije s hrvatskom većinom ustroj vlasti gotova stvar (Posavska i Zapadnohercegovačka), u trećoj – Hercegbosanskoj mnogo je vremena izgubljeno na pregovore ključnih političkih aktera o podjeli ministarskih pozicija, a upravo je najveći zastoj nastao oko načina raspodjele srpskih ministarskih kvota.

Naime, tom narodu pripadaju tri pozicije u novoj Vladi oko kojih već jedno vrijeme SNSD i HDZ BiH vode pregovore, ali bez rezultata. SNSD pritom cilja na sva tri ministarstva, iako mu izborni rezultat na prostoru te županije ne omogućuje toliki manevarski prostor, čega su svjesni i u HDZ-u BiH, čiji su predstavnici do sada nudili kompromisno rješenje za koje smatraju da je krajnje fer i korektno.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Branko Ivković, pojasnivši kako HBŽ s obzirom na sadašnju poziciju više nema vremena za čekanje raspleta na višim razinama vlasti, ističe kako SNSD-u prema izbornom rezultatu pripada jedna ministarska pozicija, ali i kako je HDZ BiH predložio da im se ustupi još jedna.

Treće ministarstvo iz reda srpskog naroda popunio bi HDZ BiH, no do određenih razilaženja je došlo što, naglasio je, SNSD i dalje ne pristaje na ovakvo rješenje.

Postoji većina

SNSD-u po rezultatu pripada jedno ministarstvo, dok su po Ustavu tri resora iz reda srpskog naroda. Tu postoje određena razmimoilaženja. Mi nudimo da se dva druga ministarstva koja pripadaju HDZ-u po izbornom rezultatu podijele na način da SNSD ukupno dobije dva, a jednog ministra iz reda srpskog naroda predloži HDZ BiH, naveo je Ivković. Ukoliko bi do kraja ovog i početka idućeg tjedna bilo riješeno pitanje sastava nove županijske Vlade, ona bi se mogla potvrditi vrlo skoro.

Ivković navodi kako bi se u idućih 15-ak dana sve moglo završiti, s tim da dvotrećinska većina u Skupštini već postoji, čime nema razloga za brigu od ponavljanja scenarija iz prošlosti kada je specifičan način potvrđivanja izvršne vlasti često dovodio do problema vezanih uz osiguravanje dovoljnog broja ruku. Okosnicu vlasti, a to je i dalje vjerojatno, činit će HDZ BiH, SDA i SNSD koji su u međuvremenu osigurali tri zastupnika za potrebnih 17 ruku.

Čeka se rasplet?

I dok se u HBŽ-u, ipak, kreće, u središnjoj Bosni i dalje zakovane pozicije. Akteri pregovora smatraju kako treba sačekati rasplet na federalnoj razini vlasti, s tim kako su ovdje sporni kako premijer, tako i broj ministarstava koja trebaju dobiti stranke.

HDZ BiH, kao izborni pobjednik u ovoj županiji, ima dvije opcije na stolu koje polaze od toga da se devet pozicija u Vladi, koje uključuje po četiri bošnjačke i hrvatske te jednu srpsku, dijeli na ravnopravan način između hrvatskog i bošnjačkog političkog korpusa.

Prva opcija je da HDZ BiH dobije premijera i tri ministarske pozicije, dok bi četiri bošnjačka i jedno srpsko ministarstvo ostali drugom bloku. Druga, pak, varijanta je da HDZ BiH preuzme četiri hrvatska i jedan srpski resor, što je ponovno neprihvatljivo bošnjačkoj strani.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok