Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 10 maraka, žig i omotnicu prvoga dana pod nazivom "150. obljetnica smrti dr. fra Mihovila Sučića".

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, markica je tiskana u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koristi se od 3. ožujka ove godine. Nominalna vrijednost markce je 1,00 KM, priopćeno je iz HP-a Mostar.

Dr. fra Mihovil (Mijo) Sučić rođen je 26. lipnja 1820. godine u Livnu. Godine 1837. stupa u franjevački red te odlazi na filozofsko - teološki studij u Veneciju. Nakon završenog studija nastavlja studij medicine i kirurgije u Padovi. Sveta Stolica mu dopušta, prije povratka u Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu, da se može baviti liječničkim zanimanjem uz zapovijed da njegov rad mora biti besplatan.

S puno ljubavi radio je i pomagao puku ujedinivši svoje franjevačko poslanje s medicinskim radom. Primjenjivao je suvremene metode liječenja koristeći medicinsku literaturu, ali je i sam pripremao lijekove od različitih ljekovitih trava služeći se starim zapisima iz "ljekaruša" (zbirke rukom pisanih recepata i uputa za liječenje koje su pisali i koristili franjevci).

Vraćajući se iz Šujice, kamo je bio pozvan da pomogne jednoj ženi pri porodu, fra Mihovil se razbolio. Umro je od upale pluća 3. ožujka 1865. u Franjevačkom samostanu Gorica Livno gdje se i danas čuva njegova ostavština. Ime dr. fra Mihovila Sučića nosi i Županijska bolnica u Livnu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok