Nakon što je u subotu zbog ekstremnih vremenskih uvjeta otkazana potraga za odbjeglim ovaca u podnožju Vitoroga kod Glamoča, u nastavku potrage u nedjelju članovi Gorske službe spašavanja Hercegobosanske županije pronašli su uglavnom uginule životinje.

Dvadesetak članov Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije, te mještana i pripadnika deminerskog tima Livno Federalne uprave za civilnu zaštitu, nakon višesatne potrage, oko 14 sati, na lokalitetu Pribelje, u više vrtača u radijusa od oko 100 metara, pronašli su zametene i uginule ovce.

– Preživjelo je jako malo životinja, dok su ostale uglavnom uginule pod snijegom, a sudeći po tragovima bile su i lak zalogaj za vukove.

Iznimno jak vjetar u petak rastjerao ovce iz obora, te su one, najvjerojatnije, nošene niz vjetar završile u vrtačama podno planinskog dijela Vitoroga, gdje su ih zatrpali snježni nanosi.

Prije dva dana pastiri su sami pokušali nešto učiniti te su tog dana uspjeli pronaći oko 100 živih ovaca, dok su druge završile tragično.

GSS HBŽ

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok