Treća radionica u nizu koja tretira pitanje slobodi vjere i uvjerenja održana je u subotu, 21. marta 2015. godine u Livnu. Radionica je okupila dvadeset i pet polaznika različitih profila, profesija i religijskih pripadnosti sa područja Livna, Glamoča, Tomislavgrada i Bosanskog Petrovca.

Cilj radionice je podići svijest o slobodi vjere i uvjerenja kod određenog broja stanovnika Bosne i Hercegovine, te svijest o mehanizmima zaštite ili omogućavanja vjerske slobode.

Radionicu su organizirali Centar za napredne studije i Fondacija Konrad Adenauer, uz podršku Odbora za međureligijsku suradnju, osnovanog od strane Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, koji djeluje na ovom području od kraja 2012. godine.

Na samom početku radionice, prisutne je pozdravio Elvis Kondžić, predstavnik Fondacije Konrad Adenauer, Mirnes Duranović ispred Centra za napredne studije, te Edin Jašarević u ime Odbora za međureligijsku suradnju.

U prvom dijelu radionice, koji je nosio naziv "Sloboda vjere i uvjerenja: teoretski okvir", prof. Fikret Karčić je predstavio teoretske postulate i kretanje prava na slobodu vjere u različitim društvima svijeta kroz povijest.

Emir Kovačević je polaznike upoznao sa historijatom i ingerencijama Europskog suda za ljudska prava, dok su učesnici kroz radionicu imali priliku diskutirat ii odlučivati o određenim sudskim procesima pokrenutim na spomenutom sudu.

Završna sesija pod nazivom Sistem zaštite slobode vjere i uvjerenja u Bosni i Hercegovini, a koju je vodila mr. Đermana Šeta, sadržavala je niz informacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, što je proizvelo izuzetno konstruktivnu raspravu polaznika radionice.

(cns)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok