Župa Drvar i ove je godine svečano proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Josipa. Uoči same svetkovine, u župi je bila trodnevna duhovna priprava proslavom svetih misa i obavljanjem pobožnosti svetom Josipu.

Svete mise u u trodnevnici predvodili su fra Ćiril Lovrić, župnik u Biloj kod Livna, don Davor Klečina, župnik u Drvaru, te don Boris Ljevak, župni vikar iz Banje Luke.

Zadnjeg dana trodnevnice, 18. ožujka, nakon svete mise u župnoj crkvi prikazan je film o svetom papi Ivanu Pavlu II. „Pozvali su ga iz jedne daleke zemlje“, autora Domagoja Pejića, novinara Hrvatskoga katoličkog radija iz Zagreba, koji je i sam govorio o filmu.

Na samu svetkovinu sv. Josipa, u četvrtak 19. ožujka, svečano misno slavlje predvodio je župnik župe sv. Ante i gvardijan Franjevačkog samostana u Kninu fra Marko Duran, uz koncelebraciju četvorice svećenika, a svirao je i pjevao Tamburaški zbor novaka Franjevačke provincije „Bosna Srebrena“ s Gorice u Livnu.

Na misi su bili nazočni i najviši politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH na svim razinama vlasti: član Predsjedništva BiH  i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović, dopredsjednica Predstavničkog doma parlamentarne Skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Branko Ivković s trojicom ministara, načelnici općina Livno, Tomislavgrad i Bos. Grahovo, te drugi obnašatelji različitih dužnosti u vlasti.

Drvarski župnik don Davor Klečina posebne izraze dobrodošlice uputio je delegaciji grada Knina i Šibensko-kninske županije predvođenoj kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac i dožupanom iz Šibenika Tomislavom Vrdoljakom, te gradonačelnici Josipi Rimac čestitao njen imendan.

„Današnja prisutnost u Drvaru kninskog župnika i kninske gradonačelnice, govori o našoj želji da oživimo povijesne, duhovne i kulturne veze Hrvata Knina i Drvara koje su postojale do 1941. god. kada su nasilno prekinute, a što je svoj vrhunac imalo u ubojstvu drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora i njegovih vjernika 27. srpnja 1941., na povratku s hodočašća sv. Ani u Kosovu kraj Knina, te posvemašnjim nestankom Hrvata iz Drvara“, naglasio je župnik Klečina u pozdravnom govoru.

U svojoj propovijedi fra Marko Duran je ocrtao lik sv. Josipa i stavio ga kao uzor u vjernosti i poslušnosti Bogu, te u poštenom radu i brizi za obitelj i društvo.Pred kraj misnog slavlja župnik Klečina govorio je o povijesti Katoličke Crkve i Hrvata na području Drvara, te – među ostalim - iznio podatak da postoje vrijedni arheološki nalazi iz 9. st. koji govore o bujnom crkvenom i narodnom životu na tim prostorima. Uputio je i apel nazočnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH, da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se uklonile sve, a nadasve političke barijere, koje već punih 20 godina priječe katolicima Drvara pravo na izgradnju katoličke crkve u tom gradu.

Istoga dana u večernjim satima, u velikoj kino dvorani Radničkoga doma u Drvaru, glumci amateri iz župe sv. Ante u Kninu izveli su dramski prikaz „Muke Gospodina našega Isusa Krista“, a na predstavi je bio nazočan i načelnik općine Drvar Stevica Lukač. (d.k.)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok