Slaviša Mihajlović - SNSD

Iako je bilo najavljeno, jučer nisu izabrani rukovodstvo i stalna radna tijela Skupštine Hercegbosanske županije. Između HDZ-a BiH i SDA svi detalji političkog sporazuma usaglašeni su i prihvaćeni, no puklo je na relaciji HDZ BiH-SNSD.

Razlog su ustavne promjene i gradnja katoličke crkve u Drvaru. Naime, sastavni dio dogovora između te dvije stranke bio je da se omogući župnom uredu u Drvaru da u ovoj godini kupi zemljište za gradnju katoličke crkve. Međutim, SNSD je dodatno tražio da se to radi paralelno sa ustavnim promjenama.

Parlamentarna većina još nije definirana jer još nije potpisan sporazum između budućih koalicijskih partnera te se obećanje dano na prošloj sjednici uspostavilo kao prvoaprilska šala, za Fenu je kazao član rukovodstva Skupštine HBŽ Slaviša Mihajlović (SNSD).

Po njegovim riječima, taj nepotpisan sporazum se upravo manifestirao na današnji rad sjednice Skupštine na način što u dnevni red, iako najavljena, nije uvrštena točka koja se odnosi na izbor rukovodstva i stalnih radnih tijela Skupštine. "SNSD kao jedina srpska parlamentarna politička stranka je imala obavezu u takvim uvjetima da otvori i druge bitne životne teme “, kazao je Mihajlović.

Pozicije i funkcije, kako kaže, nisu im prioritet, već žele da novim koalicijskim partnerima nametnu druge ozbiljnije stvari kao što su ustavne reforme, fiskalna politika, rješavanje socijala. Njegovo mišljenje je da za ovaj period od HDZ-a BiH nisu za buduće vrijeme dobili suglasnost, podršku i obavezu a posebno za spomenute ustavne promjene, zašto je, navodi, vrijeme i te kako sazrelo.

"Političke stranke koje predstavljaju ova tri konstitutivna naroda treba da grade novi ambijent, suživot i bolje poštivanje svih ostalih naroda“, istakao je Mihaljević misleće pri tom na uvažavanje simbola jedne države, jezičnu ravnopravnost te vođenje grupe nacionalnih predmeta u svim školama i sve ono drugo što čini pravo jednog naroda.

Na kraju rasprave usvojen je zaključak u kojemu se navodi da nacrt može poslužiti kao dobra osnova za donošenje prijedloga proračuna za 2015. Isti zaključak usvojen je i kad je riječ o nacrtu zakona o izvršenju proračuna. Skupština je većinom glasova dala suglasnost i na plan prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje koji je za ovu godinu predviđen u iznosu od 26.230.028 KM.

Iako je bilo najavljeno, nisu izabrani rukovodstvo i stalna radna tijela Skupštine. Razlog tome je što predstavnici SNSD-a, koji uz HDZ BiH i SDA čine skupštinsku većinu, nisu potpisali sporazum o koaliciji. Zbog toga nije održana ni vanredna sjednica na kojoj je trebala biti razriješena stara i imenovana nova vlada.

Kako ne bi trpjeli korisnici proračuna, na sjednici je naglašeno kako bi polovinom travnja trebala biti održana još jedna sjednica Skupštine na kojoj će biti usvojen prijedlog proračuna za 2015.

Jasenko Tufekčić: Spremni smo na kompromise

"Mi moramo priznati sami sebi da mi nemamo parlamentarnu većinu, niti ko će je ubuduće činiti uzimajući današnji primjer o neizboru predsjednika županijske skupštine i skupštinskih stalnih radnih tijela", za Fenu je kazao predsjednik Kantonalnog odbora i član predsjedništva SDA te član rukovodstva Skupštine HBŽ Jasenko Tufekčić.

Uzimajući u obzir činjenicu da nisu do kraja završeni politički razgovori o stvaranju parlamentarne većine, danas su, kako kaže, bili stanovišta, da nemaju prostora da odrade ove spomenute točke dnevnog reda i s tog razloga su skinute.

Po njemu SDA, kao najjača stranka na prostoru Federacije BiH koja dijelom sudjeluje i u županijskim strukturama vlasti, naginje tome da naprave niz kompromisa s ciljem uspostave izvršnih tijela vlasti jer od njih to građani i očekuju. "Onog momenta kada shvatimo da ćemo trebati sve te stvari rješavati zajednički kako kroz Vladu HBŽ tako i kroz ustavne promjene, onda ćemo doći i do parlamentarne većine tijela vlasti na prostoru naše županije“, istakao je Tufekčić.

federalna.ba/Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok