U subotu je u staračkom domu sveti Nikola u Kazagincu na Buškom blatu, bilo malo drugačije ozračje nego obično.

Već u prijepodnevnim satima u starački dom pristizala je mnogobrojna rodbina, kćerka, unuci, praunuci rasuti diljem svijeta, zatim prijatelji i susjedi iz Miškog zaseoka Batinića brdo, a došao je i župnik župe Podhum fra Kazimir Dolić, svi su oni došli obići babu Anicu Batinić koja proslavlja svoj stoti rođendan.

Baba Anica je rođena u prošlom stoljeću 4.travnja.1915. godine u Mišima, župa Podhum, od oca Ivana Šuće i majke Ruže r. Puđa iz Miša. Krštena je drugi dan nakon rođenja, a sakramenat svete krizme primila je u jedanestoj godini života točnije 25.kolovoza1926. godine. Udala je se sa dvadeset i tri godine 9.rujna 1938. godine za Antu Batinića pok. Ilije s kojim je živjela samo 4 godine. Već sa 27 godina ostaje udovica i u teškim životnim prilikama podizala je troje djece: sina Iliju, kćeri, Ružu i Veroniku. Danas od njih troje ima petero unučadi i troje praunučadi.

Slavljenica nas je dočekala sjedeći na svom krevetu s krunicom u ruci, iako već godinu dana dobro ne vidi, a zadnjih šest mjeseci ne može bez pomoći hodati, starica je na nas ostavila dojam blage i strpljive osobe pune topline koja se još uvijek raduje novim susretima.

Zanimljivo je i to što Anica ima dobru memoriju, sjeća se i pamti sve. Za koji će se dan navršiti 73 godine od kada je ostala udovica. Najteže joj je bilo "ukopati svoju dicu" kaže baba Anica, zatim nastavlja: "Ne znam ni broja dana koliko sam puta u životu bila gladna, radila sam po cili dan da ne bi ništa poila, a na jezik bi stavila list od kukuruza da bih potisnula glad," tužnim glasom kaže baba Anica.

Da bi podigla svoju obitelj Anica je uvijek radila i nije birala posao, a nije bilo posla kojega nije znala raditi od prepredanja vune i pletenja terluka do težačkih poslaova na njivi s molitkom u ruci. Iako je život nije mazio, Anica se nikad ni na što nije žalila, često je znala reći "Neka večere s pravdom stečene." Skromna, radišna, strpljiva uvijek je bila spremna pomoći svakome. Uzdala se u Boga, a utjehu je nalazila u molitvi i s molitvom nadilazila sve teške trenutke.

Unatoč prevaljenom stoljeću života, baba Anica je još uvijek zdrava, vesele naravi, pristupačna i razgovorljiva osoba. U domu se nalazi od 2006. godine, a za nju skrbi kćerka Veronika.

Selo Miši - pogledajte fotogaleriju >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok