Proces ustroja vlasti u Hercegbosanskoj županiji koji je proteklog tjedna neočekivano stopiran zbog ponašanja srpskog koalicijskog partnera; SNSD-a, a koji traži ustavne promjene u županiji, ispod površine krije mnogo ozbiljniju problematiku od pukog formiranja Vlade.

Naime, zahtjev je tek jedna od inicijativa kojima se Banja Luka već jedno vrijeme upliće u političke prilike na tom prostoru, želeći malo po malo uspostaviti što jači utjecaj na tom dijelu Federacije. Piše Dnevni list.

Podjela ministarstava

Sukladno činjenici da se do sada vlast formirala isključivo uz sudjelovanje srpskih političkih stranaka koje su popunjavale srpske kvote u Vladi, to im je i išlo za rukom te su hrvatski partneri u vlasti, zbog mira u kući, često popuštali i prepuštali, no ovaj put zahtjev za ustavnim promjene izgleda da je upalio zvono za uzbunu i u HDZ-u BiH, čiji su čelni ljudi na tom području apriori odbili mogućnost da se paralelno s uspostavom vlasti krene u suštinske zahvate.

Podsjećamo, HDZ BiH je prvo napravio ustupak te dopustio da SNSD popuni sva tri ministarstva koja po Ustavu pripadaju Srbima, iako izborni rezultat te stranke nije dopuštao toliki manevarski prostor. I tada je izgledalo kako će se proces privesti kraju, a županiji dobiti novu vlast, no na posljednjoj sjednici županijske Skupštine na površinu su isplivali novi zahtjevi SNSD-a koji sada, navodno u zamjenu za katoličku crkvu u Drvaru, traži ustavne promjene.

Ustavne promjene

Drugim riječima, traže ono što, primjerice, Hrvati na većinski srpskim područjima nemaju – jezičnu ravnopravnost, uvođenje skupine nacionalnih predmeta kao i nove simbole županije. U isto to vrijeme, zanimljivo je, hrvatske stranke u županijskoj Skupštini djeluju nesložno, bez strategije i zajedničkog interesa. Ustavne odredbe o ministarstvima iz reda srpskog naroda se moraju poštovati, pa samim tim i uloga jedine srpske stranke u Vladi, no, dojam je kako hrvatske političke opcije prilično mlako reagiraju i nemaju odgovarajućeg odgovora na mnogo otvorenih pitanja koja tište Hrvate ne samo na, primjerice, području RS-a, već i same Hercegbosanske županije, odnosno u općinama sa srpskom većinom.

Ovaj tjedan, prema svemu sudeći, trebao bi donijeti i odgovor na pitanje kako će se u konačnici postaviti HDZ BiH spram zahtjeva SNSD-a

Ključna pitanja su već dogovorena – HDZ BiH, osim pozicije premijera, trebao bi dobiti još četiri ministarske pozicije, dok bi SNSD preuzeo tri ministarstva iz srpske kvote. SDA kao treći koalicijski partner na kraju pregovora preuzima jedan resor.

Komu što ide?

HDZ BiH će dati svoje kadrove u Ministarstvo financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta. SNSD će i u ovom mandatnom razdoblju voditi Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, kao i resore gospodarstva, pravosuđa i uprave. SDA će, kao i u prethodnom mandatu, dati ministra graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok