Potpredsjednik FBiH Milan Dunović posjetio je danas Livno. Domaćin su mu bili livanjska DF-Željko Komšić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i livanjskog SGV-a.

Nakon sastanka u crkvenim prostorijama, sastali su se i sa predstavnicima srpskih povratnika u Guberu i Donjem Livanjskom polju, gdje je i najviše povratnika.

Razgovarali su o ukupnoj situaciji vezanoj za povratničku populaciju i u tom smislu je Dunović obećao podršku.

- Prvi sam put u Livnu, a nadam se ne i posljednji. Ima ovdje dosta problema kao i kod ostalih povratničkih zajednica. Nažalost, proračun kojim raspolažu članovi predsjedništva FBiH je iz godine u godinu manji, ali ćemo učiniti sve da animiramo one subjekte koji imaju sredstava namijenjenih održivom povratku - izjavio je Dunović. Piše Avaz.

- Prije rata u Livnu je živjelo 3.840 građana srpske nacionalnosti, dok ih je danas svega 250, od čega 150 povratnika, mahom starijih osoba, koje se uglavnom vrate da umru u zavičaju.

Mlađi se slabije vraćaju, postoji trend iseljavanja i među povratničkom populacijom premda se svi koji su otišli i vani baš i nisu najbolje snašli - kazao je predstavnik livanjskog SGV-a Dimitrije Tomić, koji je cijeli rat i poraće proveo u Livnu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok