Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića tereti za zločine nad srpskim stanovništvom na području Livna 1993. godine, priopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su Andabak, Jašarević i Velagić za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u okviru kojeg su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i Vojne policije HVO-a preduzimali široko rasprostranjen i sistematičan napad protiv srpskog civilnog stanovništva na području općine Livno, sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji cilj je bio njihovo nasilno permanentno preseljenje sa tog područja.

Prema optužnici, oni su sudjelovali u progonu civilnog srpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi ubojstvima, protuzakonitim zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima, uključujući sistematsko nezakonito zatvaranje oko 300 srpskih civila u školi “Ivan Goran Kovačić”, koja je imala sva obilježja logora, a u kojem su zatvorenici držani u nehumanim uvjetima, podvrgnuti prijetnjama, mučenju, ubojstvima i drugim nečovječnim djelima.

Zdenko Andabak bio je zapovjednik Vojne policije HVO za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, odnosno zapovjednik Vojne policije HVO-a u Livnu – bataljon Vojne policije HVO-a od svibnja do srpnja 1992. godine, a od srpnja zapovjednik  Drugog bataljona Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina.

Muamir Jašarević bio je Andabakov zamjenik od svibnja do srpnja 1992. godine, a od srpnja do veljače 1993. godine zamjenik zapovjednika Drugog bataljona Vojne policije HVO-a.

Sead Velagić bio je pripadnik krim-službe Vojne policije HVO-a Livno.

Optužnica tereti Andabaka, Jašarevića i Velagića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok