Nedavno zapaljena deponija u rejonu livanjskih Tabla i dalje gori na površini oko 300x200 metara i na dubini i do 5 metara.

Ne gori samo raznovrsni otpad, u kojem ima i guma i leševa životinja, već i treset i ugalj ispod njega što stvara dodatni dim i povećava misiju štetnih plinova, posebno za najbliža sela deponiji: Grboreze iz kojeg je i Hikmet Hodžić, dugogodišnji SDA-ov županijski ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša, Komorane i Guber iz kojeg je pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i inspekcije Fikret Sitnić, također SDA-ovac, ali i za Kabliće, Prisap i Priluku odakle je novoizabrani predsjednik Vlade HBŽ Draško Dalić (HDZBiH). Piše Dnevni avaz.

Dok su se novi mandatar i novo-stari ministri začešljavali za fotelje deponija je gorjela i prijetila da se proširi što su spriječili vatrogasci, komunalcni i helikopter OSBiH koji je djelovao jedan dan.

- Obavijestili su nas da je neisplativo da helikopter više djeluje jer sa raspoloživom buretom nije u stanju sasvim ugasiti požar koji gori na dubini i do 5 metara. Ali naše vatrogasne i komunalne službe dežuraju da se požar ne proširi - kazao je direktor Uprave CZ HBŽ Frano Laštro.

Ovo nije prvi put da gore Table koje su prije rata bile uređene kao poljoprivredne parcele omeđene kanalima za navodnjavanje, a što su poslijeratne vlasti totalno dekultivirale pretvorivši ih  u deponiju, površinski iskop lignita i neprohodnu šikaru.

 

Table, 19.05.2015. Smeće na ILEGALNOJ i po zravlje žitelja opasnoj deponiji u Livanjskom polju i dalje gori, novo dolazi.. Nigdje nikoga.. Osim galebova.. Da smo se najavili vatrogascima, mozda bi se došli uslikat. ;)

Posted by Slađana Berić on 19. svibnja 2015

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok