Krajem veljače udruženje "Aarhus" centar u BiH na svojim web stranicama je objavio priču o deponiji otpada u Tablama u Livanjskom polju. Nakon požara koji je zahvatio to područje ponovno se aktualizirala priča o načinu odlaganja otpada u općini Livno. U nastavku prenosimo tekst u cijelosti.

Lokacija "Table" u Livanjskom polju (vlasništvo Općine Livno) se nalazi 10 km udaljena od Livna, te samo 300 m od prvog naseljenog mjesta u njenoj blizini (selo Grborezi). Ta lokacije je od strane općinskih vlasti predviđena za deponiju komunalnog i sličnog otpada bez usvojenog prostornog plana, koja postoji od 2008.godine, te od tog trenutka kontinuirano zagađuje okoliš i ugrožava zdravlje ljudi.

Žitelji okolnih sela su pokušavali da se izbore za sanaciju i uklanjanje deponije, ali nažalost u svojim nakanama nisu uspjeli. Prije 9 mjeseci odlučili su se obratiti Udruženju "Aarhus centar u BiH" za pomoć. Uvidom u dokumentaciju dostavljenu od Općine Livno, te bilježenjem stvarnog činjeničnog stanja, došli smo do saznanja da postoje elementi krivičnih djela koji bi trebali biti predmet krivične prijave protiv općinskog Javnog preduzeća "Komunalno" d.o.o. Livno, i odgovornih za ovakvo stanje.

Obzirom da je deponija neuređena, općinsko rukovodstvo je odlučilo da poboljša i bitno promijeni sadašnje izrazito nepovoljno stanje trajnog odlaganja komunalnog otpada, donošenjem plana sanacije prije 2 godine. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je donijelo Rješenje kojim se odobrio Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za komunalnu deponiju, kojim je predviđeno da operater kao korisnik deponije Tomislav Vrdoljak, direktor J.P. Komunalno d.o.o. Livno, bude odgovorna osoba za provođenje ovog plana. Na ovaj način, operater je obavezan da u skladu sa zakonom ispuni minimum uslova za predmetnu deponiju, kao što su infrastruktura, kadrovi-osoblje, drenaža i upravljanje procjednim vodama, sistem upravljanja deponijskim plinom, priprema nekorištene površine deponije, postupke upravljanja otpadom, te planiranja i dokumentacije. Na taj način bi operater postepeno ušao u proces zatvaranja deponije i pristupio postupku rješavanja zbrinjavanja komunalnog otpada, što je i krajnji cilj Strategije upravljanja otpadom, Akcijskog plana i Federalnog plana upravljanja otpadom. Federalno ministarstvo je Rješenje donijelo u junu 2012. godine, te do današnjeg dana po ovom pitanju ništa nije učinjeno iako je proces sanacije trebao otpočeti čim prije.

Nakon što je podnijelo zahtjev za pristup informacijama, Udruženje "Aarhus centar u BiH" je od Općine Livno zaprimilo odgovor kako ne postoji niti jedan zakonom predviđeni dokument za otvaranje i održavanje ove deponije, odnosno nije izdata lokacijska, građevinska niti okolišna dozvola, niti je održana javna rasprava putem koje bi vlast izvijestila javnost o namjeri otvaranja deponije. Također, nije izrađena Studija o procjeni uticaja na okoliš, koja je obavezna kada aktivnosti mogu uticati na zdravlje ljudi te kvalitetu okoliša što je u ovom slučaju evidentno.

Količina deponiranog otpada se kontinuirano povećava, a važno je napomenuti da se prilikom odlaganja otpada ne koristi metoda zbijanja već se otpad samo razastire pomoću buldožera, a deponirani slojevi otpada se ne pokrivaju zemljanim ili drugim materijalom. Procjedne vode se prirodno cijede iz otpada tako da se kod jačih padavina u centralnom dijelu deponije opaža ulegnuće na površini terena gdje se zadržava pocjedna voda formirajući veću baru. Također, na deponiji ne postoji sistem za ventilaciju izdvojenih plinova što uzrokuje širenje smrada. Trenutno je sloj otpadnog materijala još uvijek relativno tanak pa ne bi trebalo doći do zapaljenja ili eksplozije metana, međutim, ako se sa postupkom sanacije ne krene čim prije, rizik se povećava.  Na postojećoj deponiji ne postoji uređena komunalna infrastruktura, te odloženi otpad nije iziloran od (ostatka) okoliša tako da deponija u sadašnjem stanju značajno ugrožava okoliš i zdravlje ljudi. Na deponiju se uglavnom ali ne i isključivo, odlaže komunalni otpad iz kućanstva i privredno-komercijalnog sektora. Za vrijeme obilnih kiša ili topljenja snijega dolazi do plavljenja dijela Livanjskog polja, u kojem se nalazi i lokacija "Table". Za vrijeme trajanja plavljenja, poplavljeni su i površinski kopovi, a sama lokacija "Table" je na rubu plavljenog područja. S obzirom na ovakvu situaciju u kojoj se nalazi odlagalište otpada "Table", potrebno je izvršiti nužnu sanaciju. Ukupan trošak za sanaciju deponije iznosi 214 200 KM (izvor: Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za komunalnu deponiju).

Udruženje "Aarhus centar u BiH" se prije 5 mjeseci obratilo Upravi za inspekcijske poslove sa zahtjevom da se izvrši nadzor nad provođenjem Plana sanacije ali do današnjeg dana nije zaprimljen nikakav odgovor od inspekcije. Također, komunikacija sa Općinom Livno je otežana obzirom da su na zahtjeve Aarhus centra odgovorili tek nakon žalbi upućenih Instituciji ombudsmena u BiH, te izvršenog inspekcijskog nadzora nad zakonitošću rada ovog organa. Aarhus centar će nastojati u svom daljem djelovanju utvrditi sve relevantne činjenice u ovom slučaju i, shodno pribavljenim činjenicama, podržati zahtjeve zabrinutih građana i putem zakonom predviđenih postupaka, a sve u cilju jačanja vladavine prava i transparentnog upravljanja okolišem.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok