Meteoalarm danas je izdao crveno upozorenje za 22. i 23. svibanj zbog najave obilnih padavina u Bosni i Hercegovini, od 50 do 80 litara po metru kvadratnom.

Upozorenje je izdano za područje Krajine.

Veća količina padavina očekuje se na području Banja Luke, Bihaća, Livna i Prijedora.

U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno vrijeme s intenzivnijom kišom i pljuskovima.  Očekivana količina padavina od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, u Krajini od 40 do 70 litara, lokalno i više.

Vjetar će biti umjerne jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na jugu do 17, a najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 20, na jug do 25 stupnjeva.

Prvog dana vikenda će biti oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Očekivana količina padavine je od 15 do 30 litara po metru kvadratnom.

Vjetar će biti promjenljivog smjera, prijepodne južnog i jugozapadnog, a poslijepodne zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na jugu do 17, najviša dnevna temperatura od 15 do 21, na jugu i sjeveru zemlje do 24 stupnja.

U Bosni i Hercegovini drugog dana vikenda će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Očekivana količina padavine je od 10 do 20 litara po metru kvadratnom.

Vjetar će biti slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 20, na jugu do 23 stupnja.

Očekivane količine padavine su okvirne i odstupanja su očekivana.  Uglavnom period s čestim padavinama počet će u četvrtak i očekuje se da potraje do kraja mjeseca, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok