Srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine, njih deset iz Sarajeva, Banja Luke i Livna sudjelovali su prošlog mjeseca u Puli, u Hrvatskoj, u razdoblju od 23. do 29. svjetski poznata i priznata organizacija i plesna grupa 'Step Afrika' je organizirala radionice pod nazivom 'Step Afika International Youth Camp – Croatia 2015' za preko stotinu srednjoškolaca iz Europe i Sjedinjenih Američkih Država pod pokroviteljstvom Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

'Step Afrika' je osnovana 1994. godine kao prva profesionalna organizacija posvećena tradiciji stepanja. Osim što su spojili različite vrste perkusijskih plesova koje su kroz povijest prakticirala afro-američka bratstva i sestrinstva u SAD-u, specifični su i po tome što su u već navedeno uključili i afričke tradicionalne plesove kao i mnoge druge plesne i umjetničke oblike. Njihove predstave su mnogo više od plesnih predstava; s mnogo humora, pripovijedanja, muzičkih numera, a izravni sudionik je i publika.

'Step Afrika' na svojim radionicama koristi stepanje kao osnovni edukacijski alat za mlade ljude, s posebnim naglaskom na razumijevanje drugih i drugačijih kultura.

Polaznici radionice u Puli bili su i srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine, njih deset iz Sarajeva, Banja Luke i Livna, pod mentorstvom glumaca Damira Kusture i Sanjina Arnautovića.

Financijer grupe iz BiH je bila Američko veleposlanstvo u Sarajevu, a investitor udruženje 'Medija-Art'. Znanje koje su primili naši srednjoškolci na radionicama održanim u Hrvatskoj, pokušat će prenijeti svojim vršnjacima iz Sarajeva, uz pomoć koreografa Benjamina Zametice, na radionici pod nazivom 'Step Afrika Expirience'. Radionica će biti održana na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo u periodu od 26. do 29. ovoga mjeseca.

Javnu prezentaciju rada zainteresirani besplatno mogu pogledati na Otvorenoj sceni Obala(ASU) u petak, 29. svibnja u 19 sati. Gosti na prezentaciji će biti članovi plesne grupe Street Feet Academy. Dan poslije, u subotu 30. svibnja 2015., ovaj performans će biti izveden i u Srebrenici na kulturno-sportskoj manifestaciji 'Dani Srebrenice 2015'.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok