Tek nakon što je imenovana Vlada Hercegbosanske županije i izbjegnuta daljnja politička kriza zbog ranijih zacementiranih stavova SNSD-a, ovih dana rađa se novi sukob između, s jedne strane, srpskih kadrova u županijskim tijelima, a s druge hrvatskih ministara, ovaj put zbog obilježja županije.

Naime, nakon što su srpski ministri iz svojih ureda skinuli grbove HBŽ-a s obilježjima hrvatskog naroda tvrdeći da su neustavni, došlo je i do sukoba stavova unutar same Vlade. Kako Dnevni list piše, iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako je nakon poteza SNSD-ovaca predsjednik Vlade Draško Dalić pokušao na Kolegiju Vlade riješiti situaciju i razgovarati s kolegama iz SNSD-a, no oni su i dalje ustrajali u svojem naumu te su odbili vraćanje grbova.

Sloboda vjeroispovijesti za Hrvate

Podsjećamo, ustavne promjene na kojima je SNSD inzistirao, a tiču se samog naziva županije kao i njezinih obilježja, dogovorene su u sklopu sporazuma HDZ-a, SNSD-a i SDA, no, srpskim se dužnosnicima očito žuri da što prije, i prije početka međusobnih dogovora po ovom pitanju, izbace obilježja iz svojih ureda u središtu županije s hrvatskom većinom.

U isto vrijeme, predstavnici te iste stranke nisu se požurili dati Hrvatima u Drvaru i tamošnjoj župi dozvolu za gradnju crkve kako bi katolički puk konačno mogao ispunjavati svoje elementarno pravo na slobodu vjeroispovijesti. To pitanje zapravo je obveza koju srpski politički predstavnici u županiji niti u prvom redu nisu smjeli vezati uz političke stvari poput ustavnih promjena, budući da gradnju crkve jamči Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH i Međudržavni zakon između Svete Stolice i države. Također, i problematika dječjeg vrtića u Glamoču, koji je također dio paketa i rješenje čiji status blokira upravo srpska politička garnitura, pala je u drugi plan.

Uvjetovanje

Podsjećamo, iako je HDZ BiH ustupio treće ministarstvo iz srpske kvote SNSD-u, tražeći zauzvrat pokretanje postupka izgradnje katoličke crkve u Drvaru, kao i rješenje statusa dječjeg vrtića u Glamoču, SNSD je zatražio ustavne promjene u županiji koje kompenzacijski veže uz crkvu i vrtić. Među ostalima ističu pitanja “novog ambijenta, poštivanja svih naroda, uvažavanja simbola jedne države, jezičnu ravnopravnost te uvođenje skupine nacionalnih predmeta”. Piše Dnevni list.

Na kraju je dogovoreno kako crkva, vrtić i ustavne promjene ostaju dio priče, ali ovaj put bez konkretno naznačenih rokova. U međuvremenu se trebalo formirati i jedno zajedničko nadzorno tijelo triju stranaka koje će pratiti provedbu sporazuma, analizirati i davati određene prijedloge i ako bude poteškoća, da se ide na sazivanje međustranačkih sastanaka.

Inače, o problematici crkve u Dravu progovorili su i najviši vjerski predstavnici Katoličke crkve, a među njima i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upitavši se, ako je ova država odvojena od Crkve i vjerskih zajednica, kojim pravom netko uvjetuje dobivanje dozvole za crkvu ustavnim promjenama i reformama.

Sporne lokacije

Općinske strukture su, naime, nudile dvije lokacije za gradnju, ali se poslije ispostavilo da zemljišta imaju privatne vlasnike. Nakon ovog poteza općinskih vlasti, uslijedio je i odgovor iz 2008. godine kada je Hrvatima rečeno da gradnja katoličke crkve nije predviđena urbanističkim i regulacijskim planom, a da izrada novog iziskuje velika financijska sredstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok