Na suđenju Zdenku Andabaku, optuženom za zločine počinjene na području Livna, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je kako je vidio optuženog u selu Grborezi tijekom akcije razoružavanja u srpnju 1993. godine.

“Zdenko Andabak je bio zapovjednik. (...) Ja ga i dan-danas smatram svojim zapovjednikom”, kazao je Ljuban Karadža, nekadašnji pripadnik Vojne policije.

On je rekao kako je situacija između Hrvata i Bošnjaka u Livnu nije bila zabrinjavajuća do ljeta 1993. godine, kada su se počele osjećati tenzije.

Prema iskazu svjedoka, u srpnju 1993. je “stigla zapovijed da se ide na Livno”, te da se radilo o akciji razoružavanja bošnjačkih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Ispred nas je išlo službeno vozilo. Gospodin Andabak je preko megafona pozivao ljude da predaju naoružanje”, kazao je Karadža, prisjećajući se akcije razoružanja koja je obuhvaćala sela Gruber, Komorane i Grboreze.

On je posvjedočio da je bio na izlazu iz Grboreza kada se začula rafalna paljba koja je “trajala do minut”, te “da je zapovjednik bio na sredini sela”, ali da ga on “u danom trenutku nije vidio”. Svjedok je dodao da se sa optuženim mimoišao deset minuta prije pucnjave.

Prema optužnici, Andabak je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovoj nazočnosti rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili.

Pripadnici Druge lakojurišne bojne su, kako je navedeno, potom ranili još jednu osobu, koju je, prema optužnici, Andabak usmrtio hicem u glavu.

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedok je rekao da je optuženi za njega “više bio mirotvorac taj dan, nego da je radio nešto što nije dozvoljeno”, istaknuvši da je govorio da se “pridržavaju običaja ratovanja i vodio računa o njima i onima prema kojim su išli”.

Na pitanje optuženog da li je vidio ili čuo da je u periodu od 20. do 22. srpnja nekoga maltretirao ili prijetio, Karadža je odgovorio da nije, dodavši da je Andabak bio vojnik u pravom smislu riječi.

Suđenje će se nastaviti 17. lipnja. Prenosi Justice report.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok