Razdragani mališani i zadovoljni roditelji dočekali su predstavnike UNICEF-a BiH u vrtiću u područnoj osnovnoj školi ‘Ivan Goran Kovačić’ u mjestu Zabrišće kod Livna tokom posjete Hercegbosanskoj županiji u kojoj se realizira sveobuhvatan projekat „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“.

Projekat financira UN Fond za ljudsku sigurnost a implementiraju ga UN agencije u BiH – UNICEF, IOM, UNHCR i UNDP u trajanju od tri godine.

Kako prenosi www.zasvakodijete.ba, u okviru posjete predstavnici UNICEF-a posjetili su i premijera i predstavnike Vlade HBŽ te prisustvovali lutkarskoj predstavi ‘Suđenje čudno’ koja govori o opasnosti od mina a također se izvodi kao dio aktivnosti Projekta. Vrtić je dio programa predškolskog odgoja i obrazovanja koji se u drugoj godini implementacije uz podršku ‘Dubai Caresa’ i Hercegbosanske županije također realizira u okviru ovog Projekta.

“Sretan sam što sresti djecu i roditelje kojima su naši projekti od direktne koristi. Prema brojnim pokazateljima, djeca koja pohađaju predškolski odgoj postižu bolje rezultate u daljnjem školovanju, nažalost, u BiH samo 13 posto djece ima tu priliku, i zato smo tu da pomnognemo da ta brojka bude veća a sve u interesu svakog djeteta. Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da su napori svih nas, lokalne zajednice, odgajatelja, djece i svih koji u ovom učestvuju, urodili plodom i da će nastaviti davati još bolje rezultate”, kazao je predstavnik UNICEF-a za BiH Ayman Abulaban s kojim su u posjeti bili i zamjenica Anna Riatti, te voditeljica programa obrazovanja u UNICEF BiH Sanja Kabil, voditeljica projekata zdravstva i dječijeg ranog razvoja u Selena Bajraktarević i Nikolina Obradović iz UNICEF-ovog ureda u Mostaru.

Predstavnik UNICEF-a s djecom je razgovarao o njihovim svakodnevnim aktivnostima, igrama i skorom polasku u školu, a oni su za goste izveli recitaciju i pjesme o proljeću. To jutro su pravili i sir, ali su ga pojeli za užinu pa nije ostalo ništa. Sir je očito bio dobar. Od roditelja je Abulaban želio saznati kakav je njihov stav o programu i koliko vide napretka, a razgovarali su i o tome koliko njih se bavi proizvodnjom sira i na koje sve načine obezbjeđuju sredstva za život.

“Imam četvero djece, Marin je prošle godine išao ovdje u vrtić a sada završava prvi razred i prezadovoljni smo bili kako se uklopio u školu nakon vrtića i rezultatima koje je vrlo brzo postigao. Trenutno u vrtić ide Agata, a voljela bih i da drugo dvoje djece dobiju istu priliku”, kaže mama Željka, a zadovoljna je i mama Ivana čiji sin Marijan nakon završenog programa predškolske obuke na jesen kreće u prvi razred.

“Zna slova, brojeve, boje, povezuje stvari, sve što će mu trebati u prvom razredu, zaista smo sretni što je dobio takvu priliku”, kaže Ivana. Odgajateljica Matilda dodaje kako joj je zadovoljstvo raditi s djecom u Zabrišću, te kako joj je uvijek drago kada od roditelja djece koja su pohađali program čuje da su se odlično uklopili u školu.

Na sastanku sa premijerom Vlade Draškom Dalićem, ministrom znanosti, prosvjete, kulture i športa Petrom Galićem i ministrom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dragoslavom Topićem istaknuta je zajednička opredijeljenost da se aktivnosti iz Projekta nastave realizirati u interesu svakog djeteta. Predstavnici UNICEF-a upoznali su predsjendika i članove Vlade o projektnim aktivnostima u proteklom razdoblju vezano za potpisivanje Protokola o unapređenju ranog rasta i razvoja djeteta za Hercegbosansku županiju, te za projekte „Povećajmo mogućnost djeci u BiH za rano učenje”, „Obuke za odgajateljice” i projekt „Promocija interkulturalnog dijaloga, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencija nasilja među djecom”.

“Ovom Županijom bavimo se kao dobrim modelom koji uvijek rado ističemo i drago nam je što imamo priliku surađivati s vama na pitanjima od velike važnosti za djecu”, kazao je Abulaban.

“Zadovoljni smo dosadašnjom uspješnom suradnjom s UNICEF-om, suradnja će nastaviti i u narednom periodu i mogu reći da će Vlada i dalje podržavati spomenute projekte i aktivnosti za koje vjerujem da će ‘stati na nboge’ i biti održivi”, kazao je premijer Dalić.

Za kraj posjete predstavnici UNICEF-a su s učenicama i učenicima Osnovne škole ‘Glamoč’ mogli uživati u lutkarskoj predstavi ‘Suđenje čudno’ koju su u Domu kulture u Livnu izveli članovi glumačke trupe Udruženja ‘Genesis’ – Draško Stojčević, Ljubiša Vasić i Svjetlan Ćup, kao dio projektnih aktivnosti u sklopu projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“.

Radnja predstave dešavala se u sudnici, djeca iz publike bili su porota a sudilo se minama i granatama. Kao svjedoci pojavili su se zeko i pčela koji su u šumi imali priliku susresti se sa opasnim minama i granatama, a sudilo se i neopreznom mišu kojeg je mačak optužio da dira oružje u kući. Na bini se pojavio i deminer koji je djeci dodatno pojasnio kako su mine opasne, da se klone neistraženih ili znakovima obilježenih opasnih područja, a govorio im je i o opasnostima od mina koje nakon poplava mogu ponijeti rijeke. Na kraju je presuđeno kako su mine krive a deminer ih je uz pomoć trikova – i napomenu da jedino on smije da dira mine – odveo gdje im je mjesto.

“Zadovoljna sam viđenim, predstava je odlična i djeci na razumljiv način govori o opasnostima od mina što je od velike koristi. Posebno što djeca iz Glamoča rijetko imaju priliku uopšte da pogledaju neku predstavu, pa je tim iskustvo za njih još interesantnije. Mislim da našoj djeci treba što više ovakvih kvalitetnih sadržaja”, kazala nam je nakon predstave Samra Smajić, pedagoginja u Osnovnoj školi ‘Glamoč’ iz koje su djeca došla na predstavu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok