Zahvaljujući naporu, zalaganju i ulaganju članova Gorske službe spašavanja HBŽ, posebno sekcije za sportsko penjanje i alpinizam, Livno je dobilo umjetnu stijenu za sportsko penjanje. Stijena je stavljena na raspolaganje svim članovima GSS-a, ali i svima onima koji žele prakticirati sportsko penjanje.

U opuštajućoj atmosferi, uz skroman kulturno zabavni program i druženje, prezentirana je uporaba penjališta, odnosno uspona na umjetnu stijena za sportsko penjanje koja će GSS koristiti za obuku vlastitog podmlatka.

„Prva u okolini ovakvog tipa. Radi se o nekih šezdeset kvadrata umjetne stijene  koju smo prilagodili od najmlađih uzrasta do najstarijih“, rekao je Zoran Ćosić, GSS HBŽ, voditelj sekcije za sportsko penjanje i alpinizam.

Pripadnici Gorske službe spašavanja već su imali nekoliko veoma zapaženih akcija. Sudjelovali su u spašavanju  ljudskih života i imovine, te tako postali i sastavnim dijelom županijske Uprave Civilne zaštite.

„Mi smo prije otprilike godinu i pol dana potpisali ugovor sa Gorskom službom spašavanja na temelju odluke Vlade koja je Gorsku službu spašavanja proglasila od interesa za županiju“, ističe Frano Laštro, direktor Uprave Civilne zaštite HBŽ.

Služba koja funkcionira na volonterskoj osnovi broji 30-tak članova. Riječ je o ljudima koji su u svako doba dana i noći spremni priskočiti drugima u pomoć, posebice onima koje u prirodnim bespućima ove županije nije jednostavno ni pronaći, a kamoli do njih doći i dovesti na sigurno.

Svakim danom sve više i više ljudi odlaze u prirodu, mada smo mi uradili dosta preventivno, markirali staze, obilježili, tako da smo sve mogućnosti, opasnosti sveli na minimum. Međutim, događaju se stvari. Svjedoci smo toga i danas“, rekao je Željko Puđa, voditelj GSS HBŽ.

Novčana pomoć za nabavku umjetne stijene GSS-ovcima je stigla iz Amerike posredstvom World Houpe Internationala, a prostoriju u kojoj se ona nalazi besplatno je ustupila livanjska općina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok