Vlada Hercegbosanske županije s Ministarstvom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih i Ministarstvom financija poduzet će sve aktivnosti iz svoje nadležnosti da se sljedeći tjedan deblokiraju žiro računi domova zdravlja u Tomislavgradu i Drvaru, da će se provesti do kraja poduzete mjere za otpis poreza zdravstvenim ustanovama koji su u domeni županije i da na sljedećem sastanku ravnatelji domova zdravlja i Županijske bolnice dr. fra Mihovil Sučić ponude prijedlog rješenja sanacije tih zdravstvenih ustanova.

Ovo je jučer zaključeno na sastanku ravnatelja domova zdravlja i Županijske bolnice s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije, Draškom Dalićem, ministrom rada, zdravstva i socijalne skrbi i prognanih Dragoslavom Topićem i ministrom financija Stipanom Šarcem. Na sastanku kojem su nazočili i Ante Omazić ravnatelj Zavoda za upošljavanje i Stipe Pavić u ime Županijskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ravnatelji zdravstvenih ustanova iznosili su brojne probleme i financijske dubioze s kojima se suočavaju zbog čega prijeti realna mogućnost da i drugim zdravstvenim ustanovama na području Hercegbosanske županije budu blokirani žiro računi.

Zbog nastalog stanja i blokada računa došlo je u pitanje redovito funkcioniranje domova zdravlja i Županijske bolnice. Problemi su se gomilali godinama, nisu rješavani i ispostavilo se da u nekim segmentima postojeća zakonska regulativa ne ide u pravcu normalnog rada tih ustanova. Na tom planu Ministarstvo rada, zdravstva i socijalne skrbi i prognanih u skupštinsku proceduru priprema uputiti novi prijedlog Zakona, a ravnatelji su upoznati sa zaključkom usvojenim na sjednici Vlade Hercegbosanske županije kojim se od Skupštine Hercegbosanske županije traži pokretanje inicijative prema Vladi F BiH i Parlamentu F BiH za otpis dugova zdravstvenim ustanovama na području Hercegbosanske županije.

Bilo je govora i o tome kako i koliko zdravstvene ustanove mogu raditi na uštedama i racionalizaciji posla i o ulozi Županijskog zavoda za zdravstveno osiguranje u zdravstvenoj oblasti i neophodnoj kontroli rada ljekarni na području Hercegbosanske županije s kojima Zavod, kao i sa zdravstvenim ustanovama, prema zakonu potpisuje ugovore.

Treba istaći kako je na sastanku istaknuto da se prvi put događa kako županijska izvršna vlast konkretno i odlučno sluša probleme s kojima se suočavaju domovi zdravlja i županijska bolnica, mada se pokazalo da je Vlada Hercegbosanske županije gotovo do u detalje upoznata sa stanjem u zdravstvu na prostoru Hercegbosanske županije.

Kako se radi o veoma osjetljivoj oblasti i općoj stvari sudionici sastanka jednoznačnog su stava da se treba energično ustrajati na rješavanju gorućih problema, a Vlada će iz svoje nadležnosti poduzeti sve moguće mjere da se pružanje zdravstvenih usluga i deblokade obave sljedeći tjedan u kontaktima s Poreznom upravom i drugim državnim institucijama.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok