Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni u Hercegovini, Ivan Del Vechio danas je sa suradnikom Perom Bilušićem, prvim tajnikom Veleposlanstva boravio u radnoj posjeti predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije, Drašku Daliću.

Sastanku su nazočili suradnici predsjednika Vlade, savjetnica za gospodarstvo, Ivana Mišković i Dubravko Brdar, koordinator za fondove Europske unije.

Na sastanku se razgovaralo o izgradnji autoceste Banjaluka – Split, brzoj cesti Travnik – Split, naknadi za korištenje Buškog jezera, Hidroelektrani Orlovac, retenciji Čaprazlije, izgradnji Hidroelektrane Kablići i Vrilo, te Termoelektrani Kongora i Čelebić.

Razgovaralo se također o mogućoj plinofikaciji Hercegbosanske županije, formiranju Razvojne agencije Hercegbosanske županije, Zavoda za hranu i veterinarstvo i o formiranju braniteljskih zadruga.

Istaknuto je da županije o pitanju mehanizma koordinacije u BiH u programu integriranja BiH u Europsku uniju trebaju inzistirati na mehanizmu koordinacije u kojoj će županije preuzeti ulogu koje im i pripadaju po Ustavu.

Predsjednik Vlade upoznao je veleposlanika Del Vechia s pokrenutom i upućenom inicijativom Povjerenstvu za integrirano upravljanje granicom BiH  i Ministarstvu financija Republike Hrvatske za prekategorizaciju graničnih prijelaza Kamensko koje je fizički spremno za novu kategorizaciju i prijelaza Vaganj iz kategorije malograničnog prijelaza u kategoriju za promet putnika.

Dogovoreno je da će Vlada Hercegbosanske županije u što skorijem razdoblju upriličiti Okrugli stol o temi projekata iz sektora energetike i prometne infrastrukture u čijem bi radu sudjelovali predstavnici Vlade Hercegbosanske županije, predstavnici lokalne i federalne vlasti, a sve u cilju stvaranja uvjeta za razvoj županije.

U cilju privlačenja investitora na područje Hercegbosanske županije dogovoreno je da će Vlada napraviti katalog prirodnih resursa s kojima raspolaže, koji će poslužiti potencijalnim investitorima za donošenje odluke o investiranju u Hercegbosansku županiju.

Predsjednik Vlade, Draško Dalić zahvalio je veleposlaniku na dosadašnjoj suradnji s Vladom Hercegbosanske županije kao i na potpori i pomoći. S obzirom da je veleposlanik Del Vechio vrlo dobro upoznat sa situacijom Hercegbosanske županije dogovorene su nove zajedničke aktivnosti na kojima će se raditi do novog susreta.

Nakon sastanka predsjednik Vlade, Draško Dalić zajedno s veleposlanikom Ivanom Del Vechiom nazočio je Svečanoj akademiji upriličenoj u vojarni „Ante Brune Bušića“ u Livnu u povodu obilježavanja 21. obljetnice osnivanja 1.gombr HVO „Ante Bruno Bušić” i 23. obljetnice osnivanja pukovnije HVO „Ante Bruno Bušić”.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok