Općinsko vijeće Drvar 12.06.2015. godine održalo je izvanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana trenutna sigurnosna situacija na teritoriju općine Drvar, a u svjetlu najnovijih događanja vezanih za rastući terorizam i pojavu određenih sumnjivih osoba na širem području općine koja se dovode u vezu sa vehabijskim pokretom.

Sjednici su, pored odbornika, nazočili i ministrica pravosuđa i uprave HBŽ Mirjana Stojsavljević Petraković, potpredsjednik Skupštine HBŽ Slaviša Mihajlović, predstavnici Policijske uprave Drvar, koji su informirali odbornike o stanju sigurnosti na području koje pokriva Policijska uprava Drvar.

Tokom rasprave izneseno je dosta informacija na osnovu kojih se može zaključiti da je sigurnosna situacija na području čitave BiH, a samim tim i općine Drvar, nestabilna, te da postoje opravdani razlozi za zabrinutost stanovništva s obzirom da je u posljednjih nekoliko tjedana primjećena nazočnost nepoznatih osoba koje dolaze uglavnom iz arapskih zemalja, a koja kod građana Drvara izazivaju nesigurnost i strah. Predstavnici Policijske uprave Drvar, potvrdili su da su u posljednjih mjesec dana u nekoliko navrata, vršeći redovne dužnosti, legitimirali lica porijeklom iz Saudijske Arabije, UAE i Egipta. Pored navedenog, bojazan kod građana Drvara izazvala je i informacija da je „određeni investitor“ porijeklom iz Egipta, zainteresiran za kupovinu zemljišta i  poslovnih objekata na teritoriju općine.

Općinsko vijeće Drvar je na osnovu svih informacija, a u cilju blagovremenog informiranja javnosti i građana općine, sazvalo hitnu sjednicu, na kojoj su kao što smo već napomenuli,  učešće uzeli i najviši predstavnici vlasti iz naše općine.

Na sjednici je ocjenjeno da je sigurnosna situacija u cijeloj BiH, nakon posljednjeg terorističkog čina u Zvorniku ugrožena, te da je potrebno da nadležna ministarstva i sve sigurnosne agencije pojačaju stupanj angažiranosti  u općini Drvar. Donesen je zaključak da Općinsko vijeće formira radnu grupu koju će činiti predstavnici Opštine Drvar, Policijske uprave Drvar, županijskih i federalnih institucija, sa zadatkom da podnosi izvještaje o sigurnosnoj situaciji na području općine Drvar jednom mjesečno, a po potrebi i češće. Od općinskog načelnika je zatraženo da uputi cirkularno pismo svim resornim ministarstvima i sigurnosnim agencijama u BiH o specifičnosti položaja Drvara, zbog blizine sa granicom Republike Hrvatske, međuentitetskim razgraničenjem i granici dvije županije, što upućuje na mogućnost ugrožavanja sigurnosne situacije u općini Drvar. Takođe, načelnik se zadužuje da zatraži informaciju od Bosna Bank Internacional d.d. Sarajevo i Agencije za bankarstvo FBiH o statusu sporne imovine na Podovima - Općina Drvar i legalnosti moguće kupoprodaje iste. Pored toga, Općinsko vijeće će uputiti inicijativu Vladi HB županije za donešenje što hitnije zakonske regulative, kojom se sprječava diskreditiranje i vrijeđanje građana putem društvenih mreža, a Općini Drvar i Ministarstvu pravosuđa i uprave HBŽ se preporučuje da iznađu rješenje o pružanju besplatne pravne pomoći svim licima koja se zlostavljaju putem interneta.

Ovom sjednicom, Općinsko vijeće i predstavnici Srba u HBŽ pokazali su odgovornost i poslali poruku da vode brigu o građanima koji su im ukazali povjerenje, a sve u cilju smirivanja tenzija izazvanih pojavom osoba iz vehabijskog svijeta i pravovremenog djelovanja kako ne bi došlo do nekih neželjenih posljedica.

Priopćeno je iz OV Drvar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok