Veterinari Hercegbosanske županije na stručnom usavršavanju, održanom ovih dana u Livnu, upoznali su se s novim pristupima u liječenju bolesti koje pogađaju goveda.

Prezentaciju je organizirala Udruga veterinara Hercegbosanske županije, a predavanja za 23 veterinara s tog područja održali su doc. dr. sc Nino Maćešić i prof. dr. sc Goran Bačić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prenosi Fena.

U izjavi za Fenu predsjednik spomenute udruge i dr. veterine Tomislavgradu Jozo Jurčević je kazao da su educirani predavači iz Zagreba s njima prošli teme vezane za bolesti i liječenje vimena kod goveda pod nazivom mastitis, higijenu mužnje i suhostaj te sterilitet kod goveda praćen poremećajem funkcije jajnika.

“Koliko je bitno dijagnosticirati i liječiti mastitis ili upalu vimena potrebno je znati da krave s tom dijagnozom daju manje mlijeka koje je lošije kvalitete i nije pogodno ni za ishranu, ni za preradu te da takvo mlijeko može biti opasno za ljudsku ishranu, ako u sebi sadrži određene lijekove, ukoliko se krave liječe”, kazao je Jurčević.

Po riječima Jurčevića, ovo je predavanje bilo fokusirano na mastitis ili kako je zovu najskuplju bolest koja pogađa mliječne krave ne samo na ovom području nego diljem svijeta.

Nakon što su upoznati s najnovijim dostignućima liječenja mastitisa prešlo se na drugi dio predavanja, gdje se po riječima Jurčevića govorilo o sterilitetu kod goveda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok