Ni nakon 22 godine nema potvrde tko je počinio strašan zločin u bosansko­hercegovačkom selu Mokronoge, gdje je 10. kolovoza 1993. godine ubijena deveteročlana obitelj, prezimena Bešlaga i Tiro.

A rasplet sudskog postupka protiv Petra Majića, jedinog preostalog na opuženičkoj klupi u tom mučnom slučaju, krajnje je neizvjestan.

On je danas rekao da se baš ničega više ne sjeća, a sve što se tijekom rata događalo nakon ranjavanja namjerno je potisnuo iz sjećanja.

Osim Majiću, sudi se i Albertu Topiću, no on trenutno nije dostupan hrvatskom pravosuđu, dok je treći okrivljenik, čije se ime svojevremeno nalazilo na prvome mjestu u optužnici, Ivan Baković, prije nekoliko godina umro u zatvoru u Mostaru, gdje je služio kaznu za isto ovo nedjelo.

Prva presuda donesena još 1999. godine

Hrvatski sud je još 1999. godine donio prvu presudu u ovom slučaju. Baković je tada bio osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva devet članova obitelji Bešlaga i Tiro, dok su Topić i Majić u nedostatku dokaza bili oslobođeni krivnje.

No, dvije godine kasnije Vrhovni sud RH presudu je ukinuo. U međuvremenu je Baković otišao u BiH, budući da je imao i tamošnje državljanstvo. Ipak, ruku pravde nije mogao izbjeći. Uhićen je nakon što je tužiteljstvo BiH pokrenulo protiv njega postupak zbog ratnog zločina u Mokronogama. Bio je kažnjen s 15 godina zatvora piše telegram.hr

Posebno potresno bilo je slušati jedinu preživjelu svjedokinju Amelu Bešlaga Mujić, koja je prije nekoliko godina stigla iz Švedske kamo je otišla nakon rata, ne bi li na sudu u Zagrebu opisala što se te kobne noći događalo.

Jedina preživjela: ‘Je li se isplatilo?’

“Prepoznala sam Ivana Bakovića koji je u vojničkoj uniformi i s puškom u rukama ušao u našu kuću. Naredio je svima da legnu na pod. U dvorištu sam čula neke ljude i vidjele siluete dvojice, no njih ne mogu prepoznati”, prepričala je pitavši na kraju svjedočenja okrivljenike: ­ “Je li se isplatilo?”.­

U Mokronogama se svake godine prisjećaju stradanja tamošnjih civila. Kakva će pak biti nova odluka Županijskog suda u Zagrebu trebalo bi biti poznato krajem ovog mjeseca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok