Na lokalitetu Podgajac u Roškom Polju kod Tomislavgrada tijekom ovog mjeseca istraženo je manje zemljanih ili kamenih humaka pod kojim se nalazilo više grobova (tumuli).

Istraživanje je proveo Franjevački muzej "Fra Jozo Križić" iz Tomislavgrada, na čelu s voditeljem, inače kustosom Muzeja, magistrom arheologije Stipanom Dilberom te volonterima iz Roškog Polja koji su, uglavnom, sami financirali ovaj projekt svojim donacijama.

U izjavi za Fenu arheolog Dilber je napomenuo da je u mjesec dana istraženo trinaest grobova na toj lokaciji koji pripadaju kasnom srednjem vijeku.

"U početku smo mislili da su pitanju prapovijesni tumuli, a prema arhitekturi i prema nalazima ispostavilo se da se radi o srednjovjekovnom tumulu", kazao je Dilber.

Dodao je kako je pronađeno dosta skeletnih ostataka male djece, a sada slijedi antropološka analiza i kabinetski rad s ovim nalazima, kako bi se došlo do podataka o dobi pokojnika, kao i o nekim pojedinostima života iz toga razdoblja.

"Analizom dječjih skeleta pokušat ćemo utvrditi od kojih su bolesti ta djeca bolovala, razlog tolike smrtnosti i sve moguće druge podatke koji se mogu izvući iz kostiju, a u tome će nam pomoći doktoranda na Institutu za antropologiju HAZU-a Marijana Kljajić", istaknuo je Dilber.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok