Bosna i Hercegovina je sada veoma blizu početka izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju.

U petak, 19. lipnja 2015. godine, Ured Europske unije za hranu i veterinarstvo (FVO) je obavijestio Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine da se svi postupci koje je Bosna i Hercegovina predložila u Akcionom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u Europsku uniju smatraju zadovoljavajućim u odnosu na sve preporuke FVO-a, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Kako je za agenciju Patria kazao Kemal Hrnjić direktor Mljekare Meggle Bihać ovo je povijesni dan za mljekarski sektor BiH.

Kako je kazao Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH sada slijedi prijava mljekara s izvoznim brojevima.

– Mi ćemo već danas poslati zahtjev da nas upišu na listi odobrenih zemalja, a vjerovatno idućeg tjedna ćemo imati imena i kontrolne brojeve naših mljekara – kazao je Kalaba.

– Uradilo se jako puno posla i četiri mljekare koje će izvoziti u EU su Meggle, Milkos, Mljekara Livno i Mlijekoprodukt – kazao je Hrnjić za NAP.

Europska komisija pohvaljuje Bosnu i Hercegovinu zbog utvrđivanja i usvajanja Akcionog plana i očekuje da svi aspekti Akcionog plana budu u potpunosti provedeni na koordiniran način, i bez odlaganja, na području cijele zemlje, od strane državnih i entitetskih administracija. Revizija FVO-a koja treba verificirati punu implementaciju Akcionog plana je zakazana za 2016. godinu.

Bosna i Hercegovina je već uključena na popis zemalja koje ispunjavaju uslove za izvoz toplinski obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju, ali prije nego što izvoz može početi, Bosna i Hercegovina će morati dostaviti Europskoj komisiji popis proizvodnih pogona koji su ocijenjeni kao usklađeni i predloženi za izvoz u Europsku uniju. Nakon što Europska komisija odobri ovaj popis, Bosna i Hercegovina može početi izvoziti u Europsku uniju mlijeko i mliječne proizvode iz tih pogona.

Premda je riječ o veoma pozitivnom pomaku u trgovinskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Europske unije, Europska komisija, također, podsjeća na potrebu da se sada stavi fokus na prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zbog ulaska Hrvatske u EU.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok