Izložbom fotografija pod nazivom Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom Franjevački će muzej i galerija Gorica – Livno u sklopu manifestacije Kulturno-vjerski dani „Naša Gorica“ predstavit opus ovoga do sada nepoznatoga  livanjskog fotoamatera široj  fotografskoj javnosti Bosne i Hercegovine.

Zbirku staklenih ploča  (327 negativa i pozitiva na staklu) i fotografsku kameru iz 1901.-1902. s propadajućom literaturom Muzeju je poklonila Matina kćer Vojislava. Za potrebe izložbe posuđeno je i 50 preostalih sačuvanih ploča od Kaićeva nećaka Ive.
Zahvaljujući bogatoj stečevini dobio se uvid da je Kaić umijeće fotografiranja crpio iz stručne literature koju je nabavljao izravno iz Beča. Svojim je hobijem zabilježio a  time i sačuvao povijesne događaje, njegove suputnike, iščezle običaje, krajolike i arhitekturu gradova. Svojom je kamerom ovjekovječio vedute Splita, Rijeke dubrovačke, Sinjsku alku, predivne krajolike Kupreškoga i Livanjskoga polja.

Kako je fotoamaterizam BiH s početka XX. stoljeća nedovoljno istražen ova ostavština dijelom rasvjetljava, pruža bolji uvid u fotoamaterizam Bosne i Hercegovine s početka XX. stoljeća i dokazuje da su fotoamateri doprinijeli razvoju umjetničke fotografije i na našim prostorima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok