U sklopu višegodišnjeg EU/IPA projekta 'Regionalni Program razmjene mladih – REP' (eng: Regional Youth Exchange Program), koji uključuje Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo i Srbiju, Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (YIHR BH) organizirala je radni sastanak na kojem su sudjelovali akteri državnih institucija, međunarodnih organizacija, političkih stranaka i organizacija civilnog društva.

Sastanak se održao 23. i 24. lipnja 2015. godine u Hotelu Termag na Jahorini.

Temeljni cilj Regionalnog programa razmjene mladih (REP) je pomoći u stvaranju uvjeta za razmjenu mladih između 5 zemalja u regionu. Vizija REP-a je uspostavljanje novih načina suradnje, poticanje nekih postojećih modela, poticanje razmjene iskustava i informacija s konačnim ciljem razbijanja predrasuda među mladima u BiH i regiji.

Radni sastanak osmišljen je kao forum za aktivnu diskusiju raznih aktera kroz koji će se dobit jasnija slika o tome kakve su mogućnosti i potrebe, ali i koji su izazovi za uspostavu REP-a. Na sastanaku su obrađivane i  slijedeće teme; Što je REP, i kakve lekcije možemo naučiti iz inicijativa kao što je francusko-njemačka razmjena mladih; diskusija na temu općih ciljeva REP-a; identifikacija potencijalnih prepreka i poteškoća u uspostavi i radu REP-a; promišljanje mogućih mehanizama uključivanja raznih aktera u pokretanju i radu REP-a...

HDZ1990 zastupao je Jozo Ćosić, Predsjednik Mladeži HDZ-a 1990 i zastupnik u Skupštini HBŽ. Ćosić je, između ostalog, istaknuo kako je potreba snažna suradnja između nevladinih udruga, koje su i pokrenule ovaj projekat, i mladeži političkih stranaka kako bi dogovoreno postiglo što veći uspjeh. Napomenuo je kako je snažan vjeter u leđa i samo podrška institucija Europske unije (Europske Komisije) koje su i podržale  ovaj radni sastanak.

Priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok