U organizaciji radija „Studio N“  jučer, 25. lipnja 2015. godine održana je prva postizborna Javna debata/Okrugli stol u dvorani  PTC Forum.

Okruglom stolu nazočio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, potom ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u Vladi Hercegbosanske županije Ivica Brešić (s pomoćnicima i rukovoditeljima pojedinih službi), te poljoprivredni proizvođači i predstavnici poljoprivrednih udruga s područja cijele Hercegbosanske županije. Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić pozdravio je nazočne i prije svega rekao kako moramo omogućiti i povećati životni standard, rješavati  probleme, podići proizvodnju, smanjiti neuposlenosti i zaustaviti iseljavanja.

Nakon riječi predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Draška Dalića obratio se resorni ministar Ivica Brešić sa riječima podrške poljoprivrednicima istaknuvši kako trebamo zajedno graditi ciljeve, zajedno podići proizvodnju, stvoriti strategiju, kako bismo se usmjerili prema putu do zajedničkog cilja. Resorni ministar posebice je rekao kako je nova Vlada preuzela Izvršnu vlast prije mjesec i pol dana i da to vrijeme Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva najviše radi na analizi postojećeg stanja poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i drugih oblasti koje spadaju u resorno Ministarstvo. Stalno smo u kontaktu s onim institucijama na području županije i federacije BiH kako bismo imali uvid  u moguće projekte i planove razvitka poljoprivredne proizvodnje i u općinama i na razini Federacije Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je ministar Brešić namjera nam je pomagati i savjetima Stručne službe Ministarstva primijeniti što je moguće više suvremene metode bavljenja poljoprivredom, stočarstvom, voćarstvom  itd. Svoje planove ćemo naslanjati na iskazani interes naših poljoprivrednika i realne mogućnosti uže i šire zajednice. Naročito ćemo inzistirati na maksimalnoj suradnji s Federalnim resornim Ministarstvom kako bismo imali uvijek pravodobne i točne informacije što se nešto radi i zašto se eventualno nije uradilo. Nama obostrano, rekao je resorni ministar Brešić, treba istina i prihvaćanje realnosti. Osobno u ovoj grani djelatnosti vidim realnu mogućnost novog zapošljavanja. Također ćemo tražiti da sve službe vama poljoprivrednicima budu uvijek u svakom trenutku dostupne i da vam daju informacije i moguće preporuke i savjete. Upoznao je predstavnike udruga poljoprivrednih proizvođača da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Hercegbosanske županije ima veoma kvalitetne, educirane, kompetentne i ljude željne rada i unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednici i predstavnici poljoprivrednih udruga pitali su na Okruglom stolu kako poboljšati sustav poticaja, rješavanje neisplaćenih poticaja iz Federacije BiH, nedostatku stočnih ušnih markica i kako izaći iz poljoprivredne krize,te davali su prijedloge pravljenja projekata na što su dužnosnici Vlade Hercegbosanske županije reagirali pozitivnim odgovorima. Izrazili su stav kako svi zajedno u korektnim i dobronamjernim međusobnim odnosima se može uraditi puno više u agraru. Ocjena je nazočnih da sadašnja Vlada unosi drugačiji način rada sa svima pa tako i s poljoprivrednicima što potvrđuje i održani Okrugli stol i kontinuirano adekvatno informiranje svekolike javnosti o svom radu i planovima rada.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok