Papirić po papirić i u jednoj od učionica Osnovne škole ‘Glamoč’ došlo je do opšteg haosa: papiri su letjeli na sve strane i kada se činilo da stvar izmiče kontroli na vratima učionice pojavio se – svemirac!

Djeca su stala kao skamenjena, potom skupila pobacane papiriće, a svemirac se uputio prema hodniku škole gdje su se dva dječaka koškala kako bi smirio i njih. Piše portal www.zasvakodijete.ba.

“Rez, to je to!”, označen je kraj snimanja posljednjih kadrova filma ‘Zar nam treba svemirac?’ autorice Nedžme Dragolovčanin koja će od sljedeće godine ići u sedmi razred Osnovne škole ‘Glamoč’. U ulozi svemirca bila je sama autorica.

“Ideja je da prikažem kako sve probleme možemo riješiti sami i da nam ne treba neki svemirac ili bilo ko drugi da nas smiruje”, pojašnjava nam Nedžma skidajući s glave masku svemirca koju je izradila skupa s drugarima s radionice jednominutnih filmova održane u četvrtak 25. juna u Glamoču i jedan je od deset filmova koji bi trebali biti rezultat radionice.

Posjetili smo radionice u Glamoču i Kupresu koje u sklopu aktivnosti “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” realizuje NVO Genesis Project iz Banjaluke u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji finansira UN Fond za ljudsku sigurnost, a implementiraju ga UN agencije u BiH (UNICEF, IOM, UNHCR i UNDP).

Djeca na radionicama sama osmišljavaju na koji način će kroz filmove u trajanju jedne minute na najbolji i najefektniji način obraditi i predstaviti temu o kojoj žele govoriti, jedni drugima glume u filmovima, snimaju, montiraju…

“Prvi mi je put na ovoj radionici da radim s kamerom i lijepo je. Na radionici je super, družimo se, učimo o snimanju, filmu, glumi i montaži”, kaže nam učenik osmog razreda Alojz Čolaković koji je u Nedžminom filmu jedan od kamermana. To mu je već druga uloga kamermana na radionici, a kako je u školi ččan dramske sekcije kaže da će mu radionica biti vrlo korisna.

“Volio bih jednog dana biti glumac, nadam se da će mi se to i ostvariti!”, dodaje. Njegov film je, kaže, već završen i govori o povjerenju među drugarima.

U ulozi snimateljice jedne od scena Nedžminog filma bila je Lara Komšić koja će, kaže, dogodine u sedmi razred. Uloga snimateljice joj se sviđa kao i sve drugo na radionici, a film koji je ona snimila na radionici govori o strahu.

“Željela sam da pokažem da je strah normalna pojava i da se ne trebamo stiditi ako se nečega bojimo i da nas drugi zbog toga ne trebaju zadirkivati”, pojašnjava nam Lara, a Ljubiša Vasić jedan od trenera ‘Genesis Projecta’ koji s Goranom Radićem vodi radionicu u Glamoču otkriva kako je Lara do svoje teme došla – iz ličnog iskustva.

“Već je bila panika, nije znala o čemu da snima film, i hodajući okolo i snimajući druge filmove bilo je ‘jao!’, ‘pas!’, ‘konj!’, ‘vrabac!’… i vidjeli smo da se plaši raznih stvari, pa smo došli na ideju da je najbolje da na tu temu i snimi film”, kaže Ljubiša. Lara kaže da iako joj se radionica svidjela, ona se ipak više vidi u muzici.

“Sviram klavir, idem u glazbenu školu u Kupres”, otkriva.

Jedan od ‘izgrednika’ u filmu čijem smo snimanju prisustovali je Noah Galić. Kaže da iako je scena koju ima u Nedžminom filmu ‘akciona’, on ipak više voli komedije i naučnu fantastiku, tako da se odlično uklopio u film sa svemircem.

“Volim ‘Gospodara prstenova’, a gledao sam i jednu epizodu ‘Ratova zvijezda’”, kaže Noah. Njegov film je isto završen i govori o zajedništvu.

“U filmu trojica nogometaša, u dresu Srbije, Hrvatske i BiH zajedno igraju, želim poručiti kako to nije evropsko prvenstvo već Glamoč”, pojašnjava, a tu je i jedan od glumaca u njegovom filmu Marko Marković:

“Nisam snimao svoj film, ali glumim, odlično je! Super mi je ideja o fudbalerima, i glumim jednog od njih”, kaže.

Iako nisu imali svemirca, bar ne u filmu čijem smo snimanju prisustvovali, ništa manje zanimljivo nije bilo ni u Kupresu gdje je radionicu jednominutnih filmova s učenicama i učenicima Osnovne škole ‘Fra Miroslava Džaje’održavala druga ekipa Genesisa koju smo isti dan posjetili a koju su vodili Draško Stojčević i Svjetlan Ćuk. U parku u centru grada prisustvujemo sceni gdje djevojčica s ljuljačke pokušava otjerati dječaka koji je do tada uživao u igri, a oko njih se okupljaju radoznalci koji samo gledaju i ništa ne čine. Za kamerom je, uz Draškovu asistenciju, Slavka Jurić, ‘nasilnica’ je Laura Perković dok je Ivan Čović u ulozi žrtve maltretiranja. U scenu pred kameru ‘upada’ autorica filma Iva Bagarić s porukom:

“Najgore je biti posmatrać i ne činiti ništa, žrtve trebaju pomoć, sada!”, govori u kameru Iva.

“Film će se zvati ‘Posmatrači’, govori o onima koji ne čine ništa da spriječe nasilje koje im se dešava pred očima, želja mi je potaći sve da se bore protiv nasilja”, pojašnjava nam Iva. Kaže da nije imala prilike snimati niti glumiti.

“Jednom sam bila na TV-u, snimali su me kako sviram u crkvi. Inače sviram violinu i klavir i idem u glazbenu školu ovdje u Kupresu, peti sam glazbene a sad ću u osmi osnovne”, dodaje Iva.

Glavne uloge u filmu Laura i Ivan šesti su razred, i kažu da uživaju u snimanju.

“Odlično je naći se u nekim drugim ulogama”, kažu nam u kratkoj pauzi snimanja. Laura još nije odlučila o čemu će biti njen film, a Ivan kaže da će i njegov film govoriti o međuvršnjačkom nasilju, ali na drugi način.

“Djeca kroz fiolmove govore o aktuelnim temama koje su problem cjelokupnog društva. Ivin film govori o nečemu što je sveprisutno širom zemlje. Djeca kroz ove filmove i govore o problemima, ali i pokazuju kako mogu uticati na društvo, pa je tako na jednoj od radionica prethodnih godina djevojčica snimila film o tome kako u gradu nema ni jednog pješačkog prelaza, i nakon što je film objavljen lokalna zajednica je reagovala i sad je tu pješački prelaz”, kaže Svjetlan, a Draško dodaje kako je Kupres prava ‘filmska sredina’.

“Ovdje su radionice jednominutnih filmova održavane i proteklih godina, i zadnje dvije godine na festivalu jednominutnih filmova u Banja Luci filmovi iz Kupresa su pobjedili, nadam se da će i filmovi s ove radionice biti kvalitetni”, kaže Draško Stojčević.

Opšti cilj aktivnosti “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ je promovisanje interkulturalnog dijaloga , inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom u Kantonu 10 jačanjem kapaciteta i razvojem odgovarajućih metoda kroz aktivno učestvovanje svih zainteresovanih – učenici, nastavnici i roditelji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok