Zbog neuplaćenih poreza i doprinosa na minimalan iznos plaće nastalih u vremenu od 2000. do 2009. godine u iznosu od 3,7 milijuna KM, Domu zdravlja Tomislavgrad je od strane Porezne uprave FBiH početkom lipnja ove godine blokiran račun.

S tim u vezi ravnatelj ove tomislavgradske zdravstvene ustanove Ivan Bagarić je za Fenu kazao da se sa blokadom računa moglo sačekati još neko vrijeme kao što se čekalo prethodnih desetak godina od nastanka duga a u tom vremenu se trebalo naći načina za rješavanje ovog problema.

I prethodna uprava, kako kaže ravnatelj, nije sjedila skrštenih ruku nego je prema Federalnom ministarstvu financija podnijela žalbu na koju im je dat odgovor da dio iz te žalbe treba uvažiti, čime je predmet ponovno vraćen županijskoj Poreznoj upravi na ponovni postupak odlučivanja.

"Oni su drugi put postupili isto, ne uvaživši nikakve naše primjedbe i taj dug su sada izračunuli na nešto umanjeno iz razloga što smo mi mogli uplatiti nešto sredstava i obveza prema poreznoj te prema njihovom izračunu taj dug iznosi 3 710 852 KM", kazao je Bagarić.

Po strukturi toga duga, obveza za poreze i doprinose za osobne dohotke i druge naknade iznosi 1 563 000 KM, troškovi prisilne naplate 182 000 KM, dok zatezne kamete unutar tog duga iznose 1 965 000 KM.

"Radi se o tome da smo sa tom žalbom na rješenje od Federalnog ministarstva financija dobili određeno pravo čime je predmet DZ Tomislavgrad vraćen na prvi stupanj odnosno na ponovnu obradu a Porezna uprava u Livnu je ponovno zaračunala isto na što smo se mi ponovno žalili i na tu žalbu još nismo dobili odgovor", istaknuo je Bagarić.

Po njegovim riječima, nadležna Porezna uprava nije čekala završetak tog postupka i naprosto je donijela odluku o blokadi njihovog računa.

"Ne razumijem da Porezna uprava nema sluha na činjenicu da mi nemamo tih sredstava za naplatiti", kazao je Bagarić.

Kao neki kompromis u deblokadi računa, Porezna uprava FBiH od njih trenutno traži da priznaju i utvrde taj dug onoliko koliki je po njihovim izračunima dok, kako kaže ravnatelj, oni osporavaju taj dug jer ne prihvataju da su zatezne kamete unutar tog duga oko 1, 9 milijuna KM.

"Unutar zdravstvenog sustava postoji jedan pokret gdje se vrši pritisak sa razine kliničkih centara unutar Federacije BiH da se takvi dugovi otpišu, da se takve ustanove rasterete iz jednostavnog razloga jer su ljudi svjesni da same zdravstvene ustanove ove iznose ne mogu vratiti ni platiti", istaknuo je Bagarić.

Pošto su blokirani od početka lipnja ove godine, na upit kako funkcionira Dom zdravlja Tomislavgrad, ravnatelj se sa zahvalnošću osvrnuo na povjerenje njihovih dobavljača što se tiče lijekova, hrane i drugih materijalnih sredstava dok iz vlastite blagajne osiguravaju sredstva obavljajući poslove za njihove korisnike a koji se direkto naplaćuju navodeći, pritom, određene sanitarne preglede, izdavanje različitih dozvola, rješenja na što imaju zakonsko pravo a sve to da bi osigurali rad hitne medicinske službe.

Uz to je još ravnatelj prenio da već tri mjeseca ne vrše uplatu poreza i doprinosa na osobne dohotke unutar Doma zdravlja jer nema sredstava za tu svrhu, samo za golu plaću.

O novčanim sredstvima potrebnim za rad ove javne ustanove, ravnatelj je kazao da njima za bruto dohodak treba 220 000 KM mjesečno, dok iz županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje ova tomislavgradska ustanova dobiva ispod 200 tisuća KM.

"Nama mjesečno još treba za plaću oko 20 000 KM mjesečno dok za materijalne troškove, o kojima nitko ne vodi računa u jednoj općini koja je prostorno među najvećim u FBiH, treba 60 000 KM najmanje prosječno", naglasio je za Fenu ravnatelj Doma zdravlja u Tomislavgradu dr. Ivan Bagarić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok