Sudjelujući na javnoj raspravi o napuštenim psima koja je održana prije nekoliko dana u Livnu, Udruga za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja "O“ je izašla sa konkretnim prijedlozima o rješenju ovog problema, za Fenu je kazala Maja Buljan, članica i volonterka navedene udruge.

Po njezinim riječima, Udruga "O“ izašla je s konkretnim prijedlozima utemeljenim u zakonu a kao jedan od tih prijedloga je pravljenje registra pasa preko mjesnih zajednica, a na poziv Općine Livno uz subvenciju čipiranja vlasničkih pasa.

Prijedlog koji je također udruga istakla je sterilizacija odnosno kastracija napuštenih i vlasničkih pasa.

Među ostalim prijedlozima je hranilište i sklonište za pse a budući da je Općina Glamoč dala zemljište za izgradnju skloništa za prostor Hercegbosanske županije(HBŽ),

Udruga "O“ bi, u cilju rješavanja ovog problema, bila spremna opet pomoći nadležnima te na sebe preuzima odgovornost da pronađe stranog donatora za izgradnju skloništa, ukoliko bi sve općine u Županiji bile spremne, nakon izgradnje skloništa, financirati njegovo održavanje“, kazala je Buljan.

Kao zadnji prijedlog udruge "O“ istaknut je higijenski servis a oni predlažu sastanak svih načelnika i ministara kako bi se razgovaralo o formiranju neophodnog higijenskog servisa pomoću kojeg bi se agresivni i bolesni psi odvodili s ulica, ali i dogovoru o izgradnji skloništa za nezbrinute pse te ostalim aktivnostima potrebnim za rješavanje problema.

Unatoč svim njihovim prijedlozima, iz Udruge "O“ ponovno napominju da je ključ rješenja problema isključivo u potpunoj provedbi Zakona o dobrobiti životinja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok