U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu danas je održan sastanak Projektnog odbora Fonda Ujedinjenih naroda za ljudsku sigurnost o projektu „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji“.

Sastanku su nazočili: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, načelnici općina s područja Hercegbosanske županije i šef Regionalnog ureda UNDP-a u Bihaću i koordinator zajedničkog programa UN-a, Vahidin Ogrešević, voditeljica projekta Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Edita Salimbegović, voditeljica projekta Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Nikolina Obradović, voditelj projekta Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Seid Husagić, voditelj projekta Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), Nebojša Jovičić, voditelji za tehnička pitanja u Sektoru za energiju i okoliš i projekta procesa strateškog planiranja razvoja, Elvis Hadžikadić i Dino Kabiljagić i voditeljica projekta Via Dinarica iz Regionalnog ureda UNDP-a u Mostaru, Božana Kaltak.

Program traje od rujna 2013. godine do kolovoza 2016. godine. „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji“  je program koji financira UN-ov Fond za ljudsku sigurnost u cilju rješavanja pitanja u zajednici putem multi-sektorskih rješenja. Cijeli program implementiraju UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM sa županijskim i općinskim vlastima, Crvenim križem, centrima za socijalnu skrb, te lokalnim organizacijama civilnog društva. Ukupna vrijednost UN proračuna za Hercegbosansku županiju iznosi 2,5 mil USD.

Ovakvi sastanci se održavaju dva puta godišnje, a ciljevi programa trebaju doprinijeti jačanju kapaciteta županijskih i općinskih vlasti za pružanje socijalnih usluga s ciljem smanjenja osobne i društvene nesigurnosti, jačanju kapaciteta unutar obrazovnog sustava, županijskih i općinskih vlasti u sprječavanju diskriminacije i nasilja, unaprjeđenju spremnosti kritičnih područja u županiji da odgovore na rizike i prijetnje sigurnosti zajednice, te jednakom pristupu mogućnostima za zapošljavanje i ekonomskoj održivosti u prioritetnim područjima.

Na početku sastanka nazočne je pozdravio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić i istaknuo dobru suradnju sa svim Međunarodnim organizacijama koje djeluju na području županije na čemu im je uputio zahvalu. Naglašeno je da ovi sastanci trebaju poslužiti da svi zainteresirani kao i nositelji izvršne vlasti budu u tijeku realizacije programa i da se upoznaju sa svim drugim što se radi i mimo ovog projekta u Hercegbosanskoj županiji i onim drugim što će se raditi na ovom području. Istaknut je podatak da su predstavnici ovih Međunarodnih organizacija obišli 367 ugroženih obitelji i da je od tog broja do sada na temelju utvrđenih kriterija obnovljeno ili izgrađeno 125 objekata po principu „ključ u bravu“.

Na sastanku je naglašena kvalitetna suradnja s Vladom županije, odnosno  Ministarstvom znanosti,prosvjete, kulture i športa i Ministarstvom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih. U tom kontekstu spomenuti su, među ostalim, projekti uvođenja asistenata u nastavi i financijska potpora pojedinim domovima zdravlja u županiji. U zadnje vrijeme žitelji na području Hercegbosanske županije u svojim aplikacijama najviše navode potrebu za nabavom stoke sredstvima iz tog Fonda UN-a, a sve u cilju kako bi osigurali osobnu egzistenciju. To je samo jedan dio onoga što se čulo na danas dobro koncipiranom sastanku na kojem su nazočni upoznati o dosad održanim obukama zainteresiranih u Livnu i Kupresu  o potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje projektima Europske unije i planiranim obukama o istoj temi kao i podjeli grantova za socijalnu i ekonomsku sigurnost povratnicima, raseljenim osobama, osobama  u socijalnoj potrebi, višečlanim obiteljima i drugim koji imaju jasnu ideju i potencijal za pokretanje ili proširenje biznisa kao i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. Bilo je govora i o UNICEF-ovom „Akcijskom planu za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja“ koji će biti usvojen na prvoj sjednici Vlade Hercegbosanske županije. Svi su programi prezentirani pa tako i aktivnosti u razvojnom programu Ujedinjenih naroda koji se odnosi na Hercegbosansku županiju. U više općina županije radilo se na povećanju proizvodnje i otkupu mlijeka i povećanju proizvodnje u više segmenata agrara i educiranju poljoprivrednika . Na današnjem sastanku predstavljen je i projekt UNDP-a  „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED- Green Economic Development), projekt energetske efikasnosti u kojem je bilo govora o energiji i očuvanju okoliša. Na kraju današnjeg sastanka vizualno je prikazan i projekt Via Dinarica:  „Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski razvoj“. Projekt je počeo u listopadu 2014.godine i njegov završetak je planiran u kolovozu 2017.godine, a implementacija se provodi kroz razvojni program UN-a. Njegovom primjenom uradit će se mapa i markiranje bijele, zelene i plave staze tako da turisti mogu pristupiti stazama na lak i siguran način. Staze će biti markirane kroz Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Srbiju i Sloveniju, a najduži dijelovi Dinarskih alpa se protežu kroz  Hercegbosansku županiju.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić je rekao: „Ovo što rade Međunarodne organizacije u Hercegbosanskoj županiji imaju našu podršku, rezultati su vidljivi i u suradnji s vlastima u županiji i općinama nastavit ćemo i dalje doprinositi socijalnoj sigurnosti žitelja i unaprjeđenju svih oblasti života na prostoru Hercegbosanske županije“.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok