Na suđenju za zločine počinjene na području Livna, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženog Zdenka Andabaka vidio u selu Grborezi među pripadnicima Druge lakojurišne brigade.

Kako prenosi Justice Report, Mladen Badrov je ispričao da je, kao pripadnik Domobranske pukovnije, u srpnju1993. godine bio u akciji razoružavanja u selu Grborezi. Kako je kazao, idući ka Mizinoj kući, začuo je kratku pucnjavu, a od drugih čuo da se pucalo od Velagića kuća.

Deset minuta nakon toga, kako je rekao, prolazeći pored tog mjesta, vidio je Zdenka Andabaka, koji je nosio kapu svijetloplave boje. Svjedok je pojasnio da je optuženi bio sa pripadnicima Druge lakojurišne brigade.

“Ja sam bio blizu te kuće i tu sam kratko stao sa Mikanom, par minuta… On mi je rekao da se iz te kuće pucalo”, pojasnio je svjedok, dodavši da je tada vidio kako na livadi sjede S-1 i još tri osobe.

Na pitanje Obrane da li je vidio neke povrede na S-1, odgovorio je da nije.

“Garantujem, dok sam ja tu bio da ga niko nije tukao”, rekao je svjedok, dodavši da je optuženi tada bio “među vojskom”.

Na pitanje optuženog da li je čuo da su se tokom akcije desila neka maltretiranja i da li je optuženi nekoga maltretirao, Badrov je kazao da nije.

On je dodao i kako ne zna tko je bio zapovjednik Druge lakojurišne brigade, nakon čega mu je tužiteljica Lejla Konjić pokazala iskaz u kojem se navodi da je svjedok rekao da je to bio Zdenko Andabak. Svjedok je rekao da on to nije izjavio, te da ni sada to ne zna.

Andabak je optužen da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovom prisustvu rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili.

Prema optužnici, pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu koju je Andabak usmrtio hicem u glavu.

Svjedok je na pitanje Obrane ustvrdio i da nikada nije bio pripadnik Druge lakojurišne brigade.

Ispričao je i da je u srpnju 1993. godine bio na liniji kada je saznao da treba ići u akciju razoružavanja bošnjačkog stanovništva. Rekao je da je, osim u Grborezima, učestvovao u akciji u još dva sela.

Suđenje se nastavlja 15. srpnja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok