Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad vijećnici su se očitovali o nedavno ispisanim gafitima u ovoj općini.

Poštovani sugrađani!

Mi, vijećnici u Općinskome vijeću Tomislavgrad osjećamo potrebu ali imamo i obvezu očitovati se o natpisima koji su se u zadnje vrijeme pojavili u našoj općini, konkretno, na zidu ispred robne kuće, na pročelju obiteljske kuće Izeta Tire u Mokronogama…

Živimo u neobično doba. Čovjek je u znanosti uspio do neslućenih visina. Dostignuća u znanosti omogućila su povezivanje ljudi kao nikad do sada. Svi smo postali susjedi, ako ne prijatelji, onda u najmanju ruku poznanici. Rekli bismo, čovjek je počeo osvajački pohod na zbližavanju između civilizacija i vjera, između naroda, između naroda i rasa, između različitih svjetonazora i ljudi. Čovjek je počeo pohod na radost, mir, ljubav i pomirbu. Međutim, ovi grafiti nas, iz romantičarskoga zanosa vraćaju u grubu stvarnost koja se upinje izazvati mržnju, patnju, bol, krv i smrt…

Prije točno mjesec dana, za svoga apostolskoga posjeta papa Franjo je uputio jasnu poruku svim narodima u BiH: Mir vama! Neki su je očito odmah zaboravili, ili je nisu niti željeli upamtiti.

Mi, općinski vijećnici mislimo da čiste savjesti izražavamo mišljenja i stav, kako nas vijećnika, tako i apsolutne većine žitelja općine Tomislavgrad, kada kažemo da oštro osuđujemo pisanje oba ova neprimjerena natpisa, koji izazivaju nemir i nesigurnost, pozivaju na nered, kako kod pojedinca, tako i kod svih građana naše općine. Mislimo kako su ovo djela bolesnih umova i neizrecivo nadmenih i oholih provokatora.

Stoga, s ove govornice poručujemo, u svoje osobno ime ali i u ime hrvatske, katoličke većine, kao i u ime bošnjačke, muslimanske manjine da su nas ovi natpisi duboko rastužili, zabrinuli ali i naljutili te da očekujemo od nadležnih državnih institucija da što prije otkriju i kazne počinitelja ili počinitelje, kako bi teret optužbi s jednog, ili drugog naroda, pao na jednog ili drugog pojedinca, ili skupine, stvarnog počinitelja i krivca. Bez obzira na to tko to bio.

Čvrsto smo uvjereni da će ovaj naš današnji javni istup, u naše ime i u ime, možemo slobodno kazati skoro stopostotne većine građana općine Tomislavgrad, umjesto osjećaja mržnje i osvete koju zazivaju ove, na prvi pogled uzgredne i po mir opasne „pisanije“, izazvati i osjećaj ljubavi i koji svaki u svojoj vjeri učimo u svojim obiteljima i u svojim narodima čvrsto zazivamo.

Naša je želja i poruka da ruka ili ruke koje su pisale ovako gnusne poruke ne budu ruke razdora među našim narodima. Dapače! Trebamo još čvršće stisnuti ruku opraštanja i pomirenja jedni drugima i snažno kročiti naprijed. Hvala vam na pozornosti!

Tomislavgrad, 6. srpnja 2015.

PREDSJEDNIK OV TOMISLAVGRAD

Mate Kelava

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok