Općina Tomislavgrad proslavlja svoj dan. U nastavku možete pročitati govor Načelnika Ivana Vukadina.

Već sedmu godinu zaredom, u prigodi proslave Dana općine Tomislavgrad, stojim za istom govornicom, obraćajući se Vama, uzvanicima i svim našim dragim gostima, pristiglima iz drugih gradova i općina BiH, i susjedne nam, uvijek drage, Republike Hrvatske. Dobro došli u kraljevski Tomislavgrad!

Dan općine je prigoda da se pred javnosti pohvalimo, ili da ostanemo realni. Od prvoga dana mandata i preuzimanja odgovornosti odlučio sam da ću, zajedno sa suradnicima, uvijek ostati realan i prikazati ono što smo odradili, ali i ono što još mora biti napravljeno.

U tom nastojanju nismo sami, ovisni smo o narodu i drugim institucijama vlasti. Kroz razgovor s ljudima često se može dobiti dojam da je općinska politička garnitura svemoguća, da ima sve u rukama i da je ona uvijek kriva za sve što ne funkcionira. Nažalost, ili možda i na radost, osobno kao načelnik, a ni drugi općinski predstavnici, nismo u poziciji da možemo odraditi sve ono što bi bilo dobro.

Jedan od osnovnih problema, na koji definitivno nemamo toliko utjecaja jest pitanje iseljavanja, koje nas brine, a mene osobno pogađa jer sam jedan od onih koji su se vratili da bih ovdje zasnovao obitelj. Posebno nas pogađa kad se iseljavanje zlonamjerno prikazuje kao posljedica općinske politike ili nerada, a vidimo da i države članice Europske unije muku muče s ovim problemom. Očigledno je da postoje ljudi koji imaju skrivene političke ambicije, ali nikada nisu preuzeli odgovornost nego neodgovorno po medijima siju pesimizam i priču o nepotrebnoj izgradnji infrastrukture, jer po njihovom, nitko ne će ni prolaziti ispod semafora.

Za mene osobno i za svakog poštenog Duvnjaka i Duvanjku je to bezobrazluk i pokušaj jeftinog skupljanja bodova na nevoljama koje nas hvataju. Iseljavanje jeste izazov, ali naše mogućnosti su ograničene, zakonski, ekonomski i ljudski. Razumijem ljude koji su bez posla i osigurane egzistencije, a nažalost takvih je mnogo, ali ako netko želi ići u Njemačku za dvostruko višu plaću, onda ga mi ne možemo ovdje svezati. Borili smo se za slobodu, a u tu slobodu ulazi i osobna odgovornost svakoga od nas.

Svoju osobnu odgovornost rado prihvaćam, a profesionalne pesimiste pozivam da iziđu iz skrovišta političke kalkulacije i da zajedno s nama prikažu realnost, a ona je definitivno bolja nego što nam je politički kalkulanti prikazuju.

Iseljavanje sam stavio na početak ovog svoga obraćanja, jer je iseljavanje iz naše općine postalo ozbiljna opasnost za funkcioniranje gospodarstva. Odlaze mnogi koji nemaju posla, ali odlaze i oni koji imaju posao, odlaze zbog obećanja da će im u Njemačkoj biti bolje. Otvaranjem granica EU za naše stanovnike taj će se trend pojačati, ali na nama je da se s time susretnemo i da radimo koliko možemo, odgovorno i moralno.

Ne možemo sve jer nismo ni mali bogovi ni diktatori koji mogu donositi sve zakone. Radimo već šest godina ono što smo obećali i ono što je u našim okvirima moguće. U tom pogledu možemo mirne savjesti svakome pogledati u oči i dopustiti usporedbe sa svim dosadašnjim političarima.

Općina Tomislavgrad nije više kasaba. Nekada su pisali da nema ni cesta, ni rasvjete, vodovoda, ni kanalizacije, a danas kad sve to imamo ili gradimo, danas nam kažu da to neće imati tko koristiti. Znamo da nije moguće svakome ugoditi, a pogotovu ne onima koji ne mogu prežaliti naše uspjehe. No zbog njih nismo ni preuzeli odgovornost.

Tu smo zbog naroda i zato smo dužni narodu polagati račune, a kalkulanti neka iziđu na izbore i ponude bolje programe. Rado ćemo ih pozdraviti kao političke suparnike, a do tada neka pokažu što su to oni napravili za opće dobro.

Dragi prijatelji, dragi gosti i dragi Duvnjaci i Duvanjke. Ovo je svečani dan pa je ipak red da kažemo što smo to napravili s vašim novcem?

Kao prvo svima nama mora biti jasno da općina ima primarni zadatak održavanja i i izgradnje infrastrukture. Naši glavni projekti mogu biti dakle projekti infrastrukture i stvaranja okvirnih uvjeta za privatne investitore. Općina je u tom pogledu jedna od najboljih u BiH, tako nam kažu mnogi koji nisu odavde, pa da vidimo što smo to napravili:

Kroz tri velika kapitalna projekta izgradnje vodovoda i kanalizacije, investiramo 7,3 milijuna KM.

Zamislite paradoksa da moramo ovakve projekte navoditi jer u prvih petnaest godina 21. stoljeća takve projekte nismo imali izgrađene, a infrastruktura je prvi preduvjet opstanka i razvoja.

Poimenice infrastrukturni objekti:

Ugovorom o izgradnji kanalizacijskih kolektora i rekonstrukciju vodovoda u Tomislavgradu, vrijednim 2.013.774,49 KM predviđena je izgradnja kanalizacije i rekonstrukcija vodovoda u gradskim ulicama u ukupnoj dužini od 2,6 km, i to:

a) Izgradnja kanalizacije zona 4: Obilaznica (L= 223,00 m), Ulica kralja Tvrtka (228,29 m), Ulica Malog Marijana (L= 361,50 m), Ulica bana Jelačića (L= 350,16 m), Ulica Hrvoja Vukčića Hrvatinića i Ulica Katarine Kotromanić (L= 441,26 m).

b) Izgradnja kanalizacije i rekonstrukcija vodovoda: Ulica Mijata Tomića (L= 400,00 m), Ulica Brodomerkur – Latice (L= 215,00 m), Ulica iza tvornice Kapis (L= 430,62 m).

Ugovorom o izgradnji vodoopskrbnog sustava Duvanjsko polje, vodoopskrbni podsustav Mandino Selo, vrijednim 2.226.890,84 KM osiguravaju se prijeko potrebne dodatne količine pitke vode za vodoopskrbni sustav Duvanjsko polje. Predviđena je izgradnja crpne stanice Mandino Selo, vodospreme Mandino Selo, gravitacijski i tlačni cjevovod, opskrbni cjevovod Omolje-Seonica, opskrbni cjevovod Seonica-Bukovica i opskrbni cjevovod Mesihovina-Mrkodol.

Prije dva dana započela je implementacija Ugovora o izgradnji kanalizacijskih kolektora i rekonstrukciju vodovoda u Tomislavgradu, vrijednim 3.057.971,17 KM. Potpisanim ugovorom predviđena je izgradnja glavnog kolektora u dužini od 621 m, te izgradnja kanalizacije i rekonstrukcija vodovoda u ulicama: Bokovac (580 m), Stari dio grada (713 m), Karaula (946 m), Ulica Mijata Tomića (220 m), Ulica Bana Kulina (375 m), Ulica Bega Kopčića (300 m), Ulica Maka Dizdara (460 m), Ulica Kovačka (270 m), odnosno sveukupno 4 485 metara gradskih ulica obuhvaćenih ovim radovima.

Ističem i druge projekte, koje provode druge razine vlasti, ali na području naše općine, a od kojih će korist neizravno opet imati naša općina. To je:

  • Izgradnja rekonstrukcija županijske ceste Tomislavgrad – Lipa (vrijednost 1,4 mil. KM) koju financira Vlada HBŽ
  • Izgradnja regionalne ceste kroz Grla, prema Blidinju, koja se financira sredstava GSM licence (2 mil. KM).

Ova cesta je za općinu Tomislavgrad značajna gospodarski jer predstavlja najkraću i najbržu vezu od Splita prema Sarajevu.

Vrijeme planske ekonomije je iza nas, i općina, kao najniža jedinica lokalne samouprave u ovakvoj, funkcionalno neuređenoj BiH nema financijske snage niti mogućnosti otvarati proizvodne pogone.

No svejedno tražimo i pronalazimo mogućnost da pomognemo otvaranju radnih mjesta.

U takve mjere svakako spada sufinanciranje cijene zemljišta za izgradnju gospodarskih objekata na području općine Tomislavgrad, mjera kojom se 1 m² zemljišta dobiva za 1 KM pa i nakon usvajanje federalnoga Zakona o stvarnim pravima koji je odredio da se nekretnine u vlasništvu federacije, županije i općine mogu raspolagati samo uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni.

Na zadnjoj sjednici OV usvojena je Odluka o sufinanciranju cijene zemljišta za izgradnju gospodarskih objekata na području općine Tomislavgrad kojom  se subvencionira cijena zemljišta na način da investitor u konačnici ipak plati cijenu od 1 KM/m². Općina plaća dakle razliku između cijene za poduzetnika i tržišne cijene. Time izravno potpomažemo gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta jer drugačije ne možemo niti ne smijemo.

U tom paketu smo uspjeli u projektu  zone Vučilov brig. Sve površine su kupljene, objekti su napravljeni i pogoni su u funkciji, no još ni taj projekt nije „prodisao punim plućima“ kako se očekivalo njegovim osnivanjem.

Pored ovih projekata općina pokušava osnažiti one grane koje imaju izgleda da uspiju na naših 900 metara nadmorske visine – a to je poljoprivreda.

Kod poljoprivrednika moramo naglasiti da je poljoprivreda specifična grana, nema brzih zarada, potrebne su veće investicije, i zato je poljoprivreda uvijek osobni izbor. Uz ove probleme postoje i oni koje nam stvaraju institucije koje nisu u našoj izravnoj odgovornosti, kao npr. dovod struje do farmi, ali poljoprivreda jeste mogući izvor dobrog razvoja. U tom smislu mi pokušavamo ostvariti gospodarske kontakte s kupcima iz Italije i Austrije.

Da naša nastojanja i entuzijazam naših poljoprivrednika donosi rezultate pokazuje i činjenica da trenutno na području naše općine postoji preko 40 velikih farmi: krava, ovaca, koza i svinja.

Mnogima je baš općinska subvencija, kupovine zemljišta 1 KM/m², olakšala početak bavljenja poljoprivredom. Mi, kao općina, sufinanciramo kamate na kredite za pokretanje poljoprivredne i druge proizvodnje, pomažemo kod organizacije i financiramo djelomično sudjelovanje na sajmovima gospodarstva u Mostaru, sajmu poljoprivrede AGRO ARCA u Trilju…

Dragi prijatelji, dragi gosti i drage Duvanjke i Duvnjaci. Dan općine je dan slavlja, ali i dan polaganja računa. Radimo sukladno našim zakonskim i gospodarskim okvirima, imamo mlade i poletne ljude koji se trude i imaju rezultate.

Na vama je da nam pomognete na putu koji smo započeli prije šest godina, bez izgovora i bez kalkulacije. Poduprite nas svojim pozitivnim prijedlozima, energijom i angažmanom. Svi mi smo odgovorni da Tomislavgrad i dalje ostane hrvatski kraljevski grad.

Svim Duvanjkama i Duvnjacima, u domovini i diljem svijeta, čestitam Dan općine!

OPĆINSKI NAČELNIK

mr. sci. Ivan Vukadin

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok