Jučer je u Tomislavgradskoj Spomen bazilici služeno svečano misno slavlje u čast prvom hrvatskom svecu mučeniku, Svetom Nikoli Taveliću, čije ime nosi ova crkva.

To bila je središnja proslava manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića“, koja traje deset dana. Manifestacija je posvećena prvom hrvatskom svecu i Prvom hrvatskom saboru održanom na Duvanjskom polju.

Brojni su hodočasnici svetom Nikoli Taveliću jučer ujutro pješice došli do Spomen bazilike, a potom su s ostalim vjernicima krenuli u procesiju gradskim ulicama za kipom Svetog Nikole. Procesiji je nazočio i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić  s ministrima u Vladi. Sudjelovali su i  brojni vjernici u narodnoj nošnji, članovi Hajdučke družine Mijata Tomića, Duvanjske mažoretkinje itd. Na početku svečanog misnog slavlja ispred Spomen bazilike u Tomislavgradu, nazočne je riječima dobrodošlice  pozdravio  gvardijan duvanjski fra Ante Pranjić.

Misno slavlje, uz koncelebraciju dvadeset svećenika, među kojima su bili i provincijal  fra Miljenko Šteko, svi župnici Duvanjskog dekanata s dekanom fra Vinkom Kurevijom, predvodio je vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini, monsinjor Tomo Vukšić.

U kratkoj, ali aktualnoj propovijedi, monsinjor je govorio o vjernosti Bogu i crkvi, o mučeništvu vjernika koji su svjedočili svoju vjeru i odanost Kristu kroz povijest.

NAvodi se u priopćenju iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok