Vladika bihaćko-petrovački Atanasije izjavio je jučer u Beogradu na Okruglom stolu "Srpska kulturna i duhovna baština u Livnu, nastanak, stanje i zaštita", kako ima informacije da je u livanjskom kraju u tijeku pokatoličavanje preostalih Srba te najavio kako će uskoro posjetiti Livno i sam se uvjeriti kako žive vjernici i u kakvom su stanju pravoslavne bogomolje, javljaju mediji u Srbiji.

- Možda je bolje da se Srbi "izmjeste", nego da postanu ono što nisu. Žao mi je što sam to doznao. Čujem kako se djeca rođena u posljednje vrijeme tamo već drukčije zovu, nekim imenima, koja nisu imali njihovi pretci. Za to sam u dvojbi da li je dobro ostati - rekao je Atanasije dodajući kako u Livnu "više gotovo nema pravoslavnih Srba", iako tamo i dalje žive Srbi, ali oni koji su se davno "prepravili" i "otuđili" od svoje vjere.

- Ukoliko preostali Srbi otuđe svoj identitet, dogodit će se s njima ono što se dogodilo njihovim prethodnicima, koji su dopustili da se udalje od svog biološkog materijala. Neće više biti pravoslavci - upozorio je vladika Atanasije. Kontroverzni akademik Vasilije Krestić, kada je riječ o Hrvatima i njihovoj povijesti, rekao je da su livanjski Srbi i Udruga "Ognjena Marija Livanjska" sazvali skup u Beogradu kako bi upozorili da su "korjeni mržnje Hrvata prema Srbima, koji su učinili da Livno ostane bez srpskog stanovništva, stari stoljećima i živi su i danas".

- Da Hrvatska trenutno nema te kočnice kao što je EU, ona bi bila još bezobzirnija prema Srbima. Ona svoju državotvornu ideju od samih početaka gradi na srpskim žrtvama - mudrovao je danas Krestić na beogradskom skupu.

Večernji

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija