U nedjelju, 26. srpnja 2015. u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu, u nazočnosti samostanske zajednice, fra Ante Ivanković je proslavio svoju zlatnu svećeničku obljetnicu, tj. pedeset godina svoga doista plodnoga svećeničkog života i rada.

Na svečanosti je, u ime Provincije, sudjelovao i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te ovom prigodom zahvalio fra Anti za sve što je učinio kao redovnik i svećenik na njivi Gospodnjoj; kao samozatajni i zapamćeni pastoralni djelatnik i kateheta; savjesni i pedantni ekonom Provincije te vrijedni i marljivi graditelj u svim mjestima-župama gdje je djelovao. „Tko bi se mogao prisjeti i nabrojiti što je naš fra Ante sve učinio kroz ovih pedeset godina, jer je toliko toga bilo?. Bespoštedno je i obilno koristio sve svoje brojne darove i talente koje mu je Gospodin povjerio, ali nikada na neku svoju osobnu promidžbu nego uvijek samozatajno i na sve veću slavu Božju i za dobrobit svoje Crkve i svoga hrvatskoga naroda kome je, svjedoci smo, vjerno služio u sve dane života svoga“ istakao je provincijal fra Miljenko u svojoj zdravici i čestitci. Piše Katolička tiskovna agencija.

Slavljenik je rođeni brat širokobriješkog mučenika - klerika Hercegovačke provincije fra Miljenka, koji je 1945. na Š. Brijegu doživio istu sudbinu svoje umorene braće mučenika, žrtava bezbožnog komunističkog režima i partizanskih zlikovaca.

Zlatomisničkom slavlju pridružio se i o. fra Ante Kovačević, OP, svećeni-redovnik, član Hrvatske dominikanske provincije, rodom iz Srđana iz duvanjske župe. Fra Ante je na pučkoj Misi održao i prigodnu propovijed i na taj način zahvalio u ime obadvojice zlatomisnika i Bogu i njihovoj rodnoj župi koja je iznjedrila obadvojicu ovih vrijednih svećenika – redovnika, te Bogu i Crkvi darovala.

„Bogu hvala za obadvojicu! Ponosni smo da smo vas imali i zahvalni da ste sebe, sav svoj život s tolikom ljubavlju ugradili u našu Crkvu i Provincije kojima ste pripadali“, istakao je župnik i vikar samostana u Tomislavgradu fra Velimir Bagavac, u ime svih nazočnih, u svojoj čestitci.

Zlatomisnik fra Ante Ivanković rođen je u Tubolji, župa Duvno / Tomislavgrad 12. studenoga 1938., od oca Franje i majke Janje, r. Glavaš. Franjevački habit obukao je 14. srpnja 1957. u Kraljevoj Sutjesci. Privremene zavjete položio je 15. srpnja 1958. U Kraljevoj Sutjesci, a svečane 15. srpnja 1963. na Humcu. Nakon studija filozofije i teologije u Sarajevu za svećenika je zaređen u Sarajevu, 2. svibnja 1965. Zareditelj je bio biskup Marko Alaupović.

Nakon proslave Mlade mise u rodnoj župi Duvno / Tomislagrad fra Ante je kao redovnik – franjevac i svećenik, član Hercegovačke franjevačke provincije obnašao mnoge dužnosti: kapelan i župnik, ispovjednik i propovjednik, kateheta, misionar u Kongu, ekonom Provincije, gvardijan u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu gdje i danas živi i djeluje pomažući svesrdno braći u samostanu i pastoralnom osoblju prema svojim mogućnostima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok