Nakon katastrofalnog stanja, u radu institucija vlasti u Hercegbosanskoj županiji registrovanog na kraju prvog kvartala 2015. godine, u drugom kvartalu došlo je do određenog poboljšanja, odnosno stvaranja elementarnih pretpostavki za rad u nastavku, ističu iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

Iz te organizacije upozoravaju kako je sedam mjeseci od općih izbora, imenovanjem predsjedavajućeg i njegovih zamjenika, te članova radnih tijela, dovršen process konstituiranja skupštine, nakon čega je imenovana i nova vlada.

Umjesto značajnog povećanja intenziteta rada, koji su očekivani nakon konačne implementacije izbornih rezultata, Skupština je, veći dio drugog kvartala provela u stanju potpune pasivnosti. Naime, nakon što je do 5. svibnja kada je izavršeno konstituiranje skupštine i imenovana nova vlada, održala 4 zasjedanja, skupština kantona 10, u idućih dva i po mjeseca nije održala više nijednu sjednicu i to u razdoblju u kome je novoizabrana vlada kantona 10 održala čak 8 sjednica.

Mali broj održanih sjednica, uz mali broj mjera koje se na njima realiziraju, uzrok su krajnje skromnih rezultata, koje je skupština ostvarila u 1. polugodištu 2015. godine. Ukupan broj različitih mjera razmotrenih na sjednicama Skupštine u prvoj polocini 2015. godine, svega je 11, što je broj mjera koje većina županijskih skupština razmotri na samo jednoj sjednici.

Promatramo li rezultate Skupštine Hercegbosanske županije ostvarene u ranijim godinama, dolazimo do zaključka da je produktivnost te skupštine u kontinuitetu, krajnje niska, ističu iz CCI-a.

Realizacija zakona u prvom polugodištu 2015. godine je zabrinjavajuća. Županijska skupština, kao najviše zakonodavno tijelo županije, čija je primarna funkcija donošenje zakona, u cilju poboljšanja uvjeta života građana, za 6 mjeseci, usvojila je svega 1 zakon, i to, takoreći obvezni - zakon o izvršenju proračuna HBŽ-a za 2015. godinu.

Zbog međusobnog nepovjerenja političkih subjekata u Županiji, trebalo je proći više od 200 dana od općih izbora pa da Županija dobije novu vladu. No, za razliku od skupštine, vlada je od tog trenutka intenzivirala svoj rad i ostvarila znatno bolje rezultate nego u prethodnom razdoblju. Od siječnja do svibnja vlada u “tehničkom “mandatu je održala 4 sjednice i na njima razmotrila 41 mjeru, dok je novopotvrđena vlada za manje od dva mjeseca (do kraja lipnja) održala pet sjednica i razmotrila 68 mjera.

Nažalost, povećanje intenziteta rada i produktivnosti, nije se odrazilo na polju usvajanja zakona. Županijska vlada, u prvih je 6 mjeseci 2015. godine usvojila samo 1 zakon, i to u vrijeme vlade u “tehničkom mandatu”. na dnevnom redu sjednica nove vlade prvi zakon pojavio se tek sredinom sedmog mjeseca, napominju iz CCI-a.

Iz te organizacije napominju kako Hercegbosanska županija, kao i ostatak države, ima ozbiljnih problema, čijem rješavanju vlada i skupština što prije moraju pristupiti, odnosno uraditi sve ono što je u njihovoj nadležnosti da svojim građanima omoguće bolji život.

Najalarmantnij problem u državi je, svakako, visoka stopa nezaposlenosti, a Hercegbosanska županija je jedana od županija u kojoj je broj nezaposlenih skoro izjednačen sa brojem zaposlenih.

U travnju 2015. godine, broj nezaposlenih u Županiji bio je 9 267, a broj zaposlenih 9 438. od toga, najveći broj nezaposlenih osoba je starosne dobi od 25 do 30 godina koje zbog nezaposlenosti lako odlučuju krenuti „trbuhom za kruhom“ u strane zemlje, u kojima najčešće I trajno ostaju, zaključuju iz CCI-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok