U PTC-u „Forum“ u Livnu održana je jučer prezentacija „Sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka“, koju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Gost predavač bio je Vlado Moulis poznati poljoprivrednik iz Daruvara, vlasnika jedne od najveće plantaže lješnjaka u Republici Hrvatskoj s više od 95 hektara zasađene površine pod lijeskom i ujedno najvećim proizvođačem sadnica lijeske u Hrvatskoj, koji se uzgojem orašastog voća bavi više od 30 godina.

U svojoj prezentaciji velikom broju zainteresiranih za ovaj vid proizvodnje govorio je o osnovnim karakteristikama sadnje, uzgoja, obrade i plasmana lješnjaka.

Gosp. Moulis kazao je kako je potražnja za lješnjacima u svjetskim razmjerima danas veoma velika prvenstveno zbog potreba konditorske industrije pa i potrošnje u svježem stanju. Istaknuo je  kako je lijeska otporna na bolesti i štetnike, te iziskuje vrlo malo održavanja pa je i samim tim ekonomski veoma isplativa. Preporučio je svima koji se žele baviti proizvodnjom lješnjaka na svojim imanjima da izvrše analizu zemljišta.

Cijena kilograma očišćenog lješnjaka na području Bosne i Hercegovine kreće se oko 30 KM, a prema dosadašnjim iskustvima po jednom dunumu može se ostvariti prihod od 2.400,00 do 3.000,00 KM godišnje.

Gosp. Moulis na ovim područjima preporuča sadnju sorte Istarskog draguljastog lješnjaka s Rimskim kao oprašivačem. Sade se dvogodišnje i trogodišnje sadnice pri čemu se privi urod očekuje u 5. godini, dok se puna rodnost ostvaruje u 8. ili 9. godini starosti lijeske.

Ovoj prezentaciji nazočio je i resorni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije, Ivica Brešić, koji je u uvodnom govoru pozdravio sve poljoprivredne proizvođače pri čemu je posebno izrazio zahvalnost gosp. Moulisu što je iskazao spremnost i dobru volju da svoje višegodišnje i dragocjeno iskustvo prenese na sve nazočne.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok