Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru petogodišnjeg projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji u Bosni i Hercegovini implementira u suradnji sa partnerima Fondom za zaštitu okoliša F BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, uz financijsku pomoć Švedske razvojne agencije SIDA-e, upriličio je u Livnu edukativno-zabavni događaj pod nazivom ”Lajk za pametnu energiju”.

Ovaj događaj ima za cilj podići svijest javnosti o značaju efikasnijeg korištenja električne energije, te ukazati na važnost uštede energije i zaštite okoliša.

Posjetioci su imali priliku družiti se sa zaštitnim licem ovog projekta profesorom Atomom i od njega dobiti korisne savjete i načine pametne upotrebe energije, a najmlađi su kroz ”Znanjomat” kviz znanja nagrađivani poklonima i edukativnim brošurama na temu efikasnije upotrebe energije.

”Veoma je važno da se mladima, prvenstveno djeci u ranoj fazi odgoja i obrazovanja ukaže na važnost efikasnijeg korištenja energije s ciljem očuvanja okoliša i na koncu, ostvarenja ušteda.”- kazao je Sanjin Avdić, voditelj Sektora za energiju i okoliš u UNDP-u.

Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, te smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

”Suvremeni način življenja iziskuje trošenje ogromne količine energije, te mnogobrojnim ljudskim aktivnostima dolazi do globalne neravnoteže što dovodi do klimatskih promjena koje imaju negativan uticaj na prirodu i okoliš. Veliko mi je zadovoljstvo što će Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, kao partner projekta 'Zeleni ekonomski razvoj', dati svoj doprinos planiranom razvoju resursa potrebnih za upravljanje energijom, te iznalaženju svih potrebnih alata i provedbi mjera za sistemski pristup budućim aktivnostima u domeni energijski održivog razvoja.” - kazao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Vlada Švedske kontinuirano podržava razvojne projekte u Bosni i Hercegovini čiji je cilj zaštita životne sredine,  smanjivanje negativnog uticaja na klimatske promjene, te unaprijeđenje ekonomskog razvoja i javne uprave.

”Vlada Švedske daje podršku projektima unaprijeđenja zaštite životne sredine, smanjenja negativnog uticaja na klimatske promjene i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini.  Kao takav, projekat Zeleni ekonomski razvoj smatramo veoma važnim za Bosnu i Hercegovinu. Sistematično upravljanje energijom ne samo da dovodi do smanjenja javne potrošnje, nego i osigurava smanjenje emisije zagađenja, potiče ekonomski i socijalni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Raduje nas što su građani pokazali zanimanje za temu energetske efikasnosti i što su se odazvali u velikom broju.” - izjavila je Marie Bergström, Kancelarka u Agenciji za razvojnu saradnju pri Ambasadi Kraljevine Švedske u Sarajevu.

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org kao i na facebook stranici namijenjenoj mlađoj populaciji www.facebook.com/Profesor.Atom.

Priopćeno je iz UNDP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok