U nedjelju 2. kolovoza proslavljen je patron filijalne crkve Gospe od anđela u Guberu, župa Livno.

Drugi naziv za Gospu od anđela jest Porcijunkula. Ovaj blagdan osobito je važan jer se tada može dobiti potpuni oprost. Da bi se dobio potpuni oprost potrebno je pohoditi crkvu, izmoliti „Oče naš“ i „Vjerovanje“ na nakanu Svetog Oca, pristupiti sakramentu pokore i pričestiti se. Ljepotu ovoga blagdana prepoznali su žitelji Gubera i okolnih mjesta livanjskog kraja. Oni su kroz dva dana u velikom broju pohodili gubersku crkvu te pristupili sakramentu sv. ispovijedi. Prvog dana, na uočnicu Gospe od anđela sv. misu je predvodio i propovijedao župni vikar u Vidošima fra Mišo Sirovina. Na sam dan svetkovine svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu, uz koncelebraciju župnika župe Livno fra Vinka Sičaje te još nekoliko svećenika. Prenosi www.novicijat-bosnesrebrene.com.

Fra Mijo je u svojoj propovijedi istaknuo važnost Porcijunkule i potpunog oprosta. Potpuni oprost nekada je bio povlastica bogatih koji bi morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi ga zadobili. Pojavom svetog Franje to se promijenilo, svi su staleži imali priliku pristupiti sv. ispovijedi i oprostu u asiškoj crkvici Gospe od anđela. Tu crkvicu pobožni Franjo osobito je častio, ona je bila mjesto sastanka njegove braće, mjesto žarke molitve i mjesto gdje je u red stupila sveta Klara. To je bilo i mjesto ravnopravnosti gdje su se Franjina braća sastajala na prve kapitule, svi u jednakosti pred Bogom. Propovjednik se osvrnuo na važnost oslobođenja od grijeha da bi čovjek u svojoj slobodi pred Bogom i ljudima donosio ispravne odluke i da bi živio životom dostojnim čovjeka.

Nakon popričesne molitve livanjski je župnik fra Vinko predstavio plan umjetničkog uređenja crkve. Ovim putem pozdravio je umjetnike koji su svojim radom oplemenjivali unutrašnjost crkve i zahvalio svima onima koji su materijalno pomagali nabavku vitraja. Kumovi vitraja za uzdarje dobili su originalne skice. Među onima koji su dobili skice vitraja bili su i roditelji pokojnoga fra Ivice Baketarića koji je tako žarko želio urediti ovu crkvu da je bio spreman prodati automobil. Nažalost, nagla smrt u prometnoj nesreći ga je u tome spriječila ali novcem od osiguranja njegova uništenog automobila nabavljen je jedan vitraj.

Pogledajte sve fotografije >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok