Na području BiH, pa tako i HB županije, radnici godinama traže reviziju privatizacije.Da je taj proces uništio i ono gospodarstva koje je preživjelo rat, svjesni su i politički subjekti koji su bili pozicija u vrijeme provedbe privatizacije.

Međutim, većina ih se za reviziju privatizacije zalaže tek deklarativno. U HBŽ reviziju konstantno traže općine sa većinskim srpskim stanovništvom, ali službeno po prvi put i jedna u kojoj je od rata na vlasti HDZ BiH. Riječ je o Kupresu. Prenosi Federalna televizija.

Kupreška industrijska zona nekada je zapošljavala više od tisuću radnika, a danas u privatiziranim poduzećima jedva ih je 50. Najveći problem je poštivanje ugovora koji se odnosi na zapošljavanje radnika, kao i izmirenje obveza temeljem kupoprodajnih ugovora.

Do tih podataka je, analizirajući svaki sklopljeni privatizacijski ugovor, došao i općinski načelnik.

„Pojedini ugovori su se komotno mogli koncipirati na način: Platit će kad imadne, zaposlit će kad mogne. Nek institucije pravne države dalje rade svoj posao“, kazao je Perica Romić načelnik Kupresa.

U zahtjevima za rasvjetljavanjem privatizacijske pljačke na Kupresu, načelnik je dobio potporu i od Općinskog vijeća, te očekuju da svoj posao o tom pitanju odradi i županijska vlada.

„Ja očekujem od svih onih institucija koje postoje u HBŽ, a i šire da konačno sa svima onima koji su počinili bilo koju zakonitost , pa i u ovom procesu privatizacije, da konačno stanu ondje gdje trebaju da stanu i da kažu šta su radili, šta nisu radili, odnosno zašto su uradili, to što su uradili“, izjavio je premijer HBŽ.

Apsurdnih situacija je napretek, a uplata doprinosa umjesto najnormalnijeg prava iz radnoga odnosa, za radnike je bila, uglavnom, neostvarena želja.

„Apsurdnih situacija niz. Ista osoba paralelno deset godina radi u dva poduzeća koja su bila dio privatizacije i niti u jednom nije nisu uplaćeni doprinosi“, dodaje Romić.

Ovakve nepravilnosti, bolje reći nezakonite radnje koje su se događale u procesu privatizacije, Vlada HBŽ namjerava istražiti u svih šest općina, te je od ovdašnje Agencije za privatizaciju zatražila iscrpno izvješće o svim provedenim privatizacijama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok