U povodu 74. obljetnice mučeničke smrti grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića, u župnoj crkvi sv. Ilije u Bos. Grahovu banjolučki biskup mons. Franjo Komarica - u zajedništvu s drugim svećenicima -  slavit će svetu misu u subotu 8. kolovoza 2015. s početkom u 10 sati.

Osim domaćih vjernika na misi se očekuju i vjernici iz drugih župa Livanjskog dekanata, kao i oni iz susjedne Šibenske biskupije u Republici Hrvatskoj, a s posebnom radošću očekuju se vjernici iz Postira na otoku Braču, rodne župe don Jurja Gospodnetića. Najavljen je također dolazak predstavnika grahovske dijaspore iz Italije i SAD-a.

Ovogodišnja komemoracija događa se u svjetlu službenog dopuštenja Svete Stolice da Banjolučka biskupija može započeti proces beatifikacije četvorice svojih svećenika ubijenih u II. svjetskom ratu: Waldemara Maximilijana Nestora, župnika u Drvaru, Jurja Gospodnetića, župnika u Bos. Grahovu, Krešimira Barišića, župnika u Krnjeuši kod Bos. Petrovca i Ante Dujlovića, župnika u Gumjeri kod Prnjavora.

Organizatori komemoracije su Župa sv. Ilije proroka Bos. Grahovo te dvije grahovske udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine Hrvata – “Don Juraj Gospodnetić” Bos. Grahovo i “Dinara-Ponare” Zagreb.

Juraj Gospodnetić rodio se 9. siječnja 1910. u Postirama na Braču. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, gimnaziju je završio u Šibeniku,  teološki studij započeo  u Splitu a završio u Zagrebu. Za đakona je bio zaređen 10. travnja 1938. godine a za svećenika u Zagrebu, 26. lipnja 1938. godine

U rodnom mjestu služio je mladu misu na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja 1938. godine, a godinu kasnije imenovan za župnika Bosanskoga Grahova.

Inkardiniran je u Banjalučku biskupiju i kao župnik Bosanskog Grahova zvjerski od četnika mučen i ubijen po izbijanju partizansko-četničkog ustanka u zapadnoj Bosni 27. srpnja 1941. Za grob mu se ni danas ne zna. Sa župnikom don Jurjem tih je dana ubijeno preko 250 žena, djece i muškaraca Hrvata, župljana Bos. Grahova u selima Obljaj, Korita, Luke, Ugarci, Crni Lug i dr. Od prijeratnih oko 1500 vjernika župe Bos. Grahovo kraj II. svjetskog rata dočekalo ih je na ogništima samo nekoliko desetaka.

Priopćeno je iz župe Drvar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok