U Bos. Grahovu je 13. kolovoza obilježen Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje u povodu 20. obljetnice vojnih operacija „Ljeto 95“ i „Oluja“ koje su donijele slobodu i mir našoj Domovini.

Neposredni povod molitvenom okupljanju svake godine na Dan sjećanja jest pogibija 21 pripadnika HV-a (od toga njih 15 iz 141. brigade) koji su prije točno 20 godina, 13. kolovoza 1995. poginuli u neposrednoj blizini Bos. Grahova u neprijateljskom kontraudaru na položaje HV-a. Javlja župa Drvar.

Na ovogodišnjem Danu sjećanja svetu misu zadušnicu za poginule branitelje predvodio je u župnoj crkvi sv. Ilije u Bos. Grahovu vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, u zajedništvu s dekanom livanjskim i župnikom lištanskim preč. Adolfom Višatickim i domaćim župnikom drvarsko-grahovskim don Davorom Klečinom.

Na komemoraciju je došao veliki broj rodbine, prijatelja i suboraca poginulih branitelja,  najviše iz Splita, Solina i Kaštela, a od dužnosnika vlasti iz tih gradova bili su – među ostalim – zamjenik župana Splitsko-dalmatinskog Luka Brčić te gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić. Nazočni su bili i službeni predstavnici Šibensko-kninske županije te predstavnici Vlade Hercegbosanske županije iz Livna, kao i generalni konzul gerant Republike Hrvatske u Mostaru Drago Matijević.

Izaslanik ministrice obrane BiH Marine Pendeš bio je Zvonimir Duvnjak, bojnik OSBIH.

U svojoj propovijedi biskup Vukšić je pozvao na molitvu za sve poginule branitelje ali i za brijne žrtve  II. svjetskog rata s toga područja, među kojima je i župnik don Juraj Gospodnetić. U duhu evanđelja pozvao je vjernike da – iako pogođeni ratnom tragedijom – nikada ne posustanu da budu slobodni: od grijeha, mržnje, od želje i napasti za osvetom i nanošenjem zla drugima.

Govoreći o nužnosti kršćanskoga oprosta, biskup je rekao sljedeće: „ Božja providnost je dopustila da stradalnici iz ovoga kraja svoje živote ugrade u konačnu vojnu i političku pobjedu, koje su temelj istinske slobode. No njihov dar života pretvorit će se u našu istinsku slobodu samo ako dopustimo Isusu da nas iz ovog stanja predvodi u duhovnu pobjedu moleći ga da nam dadne snagu oprosta.“

„No program kršćanskoga subjektivnog oprosta, kako nas uči Crkva, nikako nije poziv na suspenziju i  neprovođenje pravednoga zakona od strane društva i države , a još manje isključuje istinu“, nastavio je biskup i pozvao sve nazočne da primjer Isusa Krista Patnika bude trajno nadahnuće u životnim borbama, posebno svim stradalnicima, koji mole i za svoje progonitelje.

Nakon misnog slavlja svi su se uputili u središte Bos. Grahova gdje je nastavljena komemoracija pred nedavno obnovljenim spomen-križem podignutim u znak sjećanja na poginule branitelje. Najprije je biskup Vukšić blagoslovio križ i predvodio molitvu odrješenja (opijelo) za pokojne, a potom su predstavnici brojnih udruga i izaslanstava položili vijence ispred spomen-križa. Prilikom polaganja vijenaca pred križem je stajao počasni vod hrvatske komponente OSBIH ( 1. pješačka bojna) te je zasvirala i počasna truba.

Nakon komemoracije svi su gosti bili počašćeni ručkom u dvorištu župne crkve, a za vojnički grah pobrinuli su se vojnici OSBIH iz vojarne „Ante Bruno Bušić“ u Livnu.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. u Bos. Grahovu svakog 13. kolovoza, na poticaj prof. Slavka Galiota, predsjednika Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bos. Grahova, koja je organizator ovih okupljanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok