Duvanjski kraj je ostao je siromašniji zbog gubitak velikoga čovjeka, novinara, pisca i kolumnista Petra Miloša. Nakon kratke i teške bolesti, Petar je preminuo danas u 68. godini, u obiteljskome domu na Laticama.

Pokop će biti sutra na crveničkome groblju, u 16 sati, javlja Tomislavcity.com.

Petar Miloš, rođen je 1948. u Crvenicama.

Gotovo 40 godina bavio se novinarskim i književnim radom koji predstavlja isprepletenu i harmoničnu cjelinu, čiju povezanost i osebujnost nitko i ništa ne može nadmašiti.

Nakon završetka gimnazije u Đakovu, te Filozofskog fakulteta u Sarajevu gdje je diplomirao filozofiju i njemački jezik, četiri godine radio je u školi u Jajcu.

Nakon toga započeo je svoju novinarsku karijeru kao dopisnik RTV Sarajevo iz Duvna i regije. Istodobno se zalaže da se u duvanjskim školama, umjesto ruskog, izučava njemački jezik, pa je predavao njemački u Šujici, Bukovici i Duvnu.

Godine 1986. radio je kao dopisnik TV Sarajevo iz Mostara kada je napravio niz dokumentarnih reportaža. Uoči rata izvještavao je s Kosova, a tijekom rata u BiH radi kao šef informativne službe Sanitetskog stožera Hrvatske Republike Herceg Bosne i kao dopisnik HTV-a iz Širokog Brijega. Tada je napravio dokumentarni film 'Herceg Bosna u ratu''. Također je tijekom rata izvještavao o ratnim zbivanjima za njemački WDR i Glas Amerike.

Godine 1993. zapošljava se kao kolumnist Slobodne Dalmacije, gdje je umirovljen.

Objavio je dva romana- Legende o rodijaku Ćipi i Ratne legende, zbirku kolumni, priča i eseja Hercegovački zapisi, te tri komedije: Rodijaci, Budala na određeno vrijeme i Astanko.

Miloševi Rodijaci su uvršteni u Antologiju hrvatske drame u BiH akademika Veselka Koromana, a također je prema Legendama o rodijaku Ćipi napisao scenarij od 24 epizode za tv serijal, što čeka na snimanje. Uvršten je u dvije duvanjske antologije: Za zvijezdom Duvanjskom, i Tko je tko u Tomislavgradu- Duvanjski književnici.

Bio je član društva hrvatskih književnika Hrvatske i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok