U organizaciji Speleološkog društva “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada danas započinje Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija Ponor Kovači – Izvor Ričine 2015..

Ona će trajati do 30. kolovoza, a istraživanja će biti organizirana u okviru dvije sekcije: speleološke, koja će obuhvatiti bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća i geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

Kako navode organizatori, u okviru ekspedicije sudionici će proći sustav podzemnog toka rijeke Šujice od izvora Ričine u Vrilu, odnosno od Zelenoga jezera uzvodno prema istraženih 2 kilometra od Ponora u Kovačima. U Ponoru bi pokušali zaobići prvi sifon, izbjeći ronjenje do drugog sifona i nastaviti istraživanje više od 2 km nizvodno od Ponora gdje se stalo pretprošle godine. U slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta, visokoga vodostaja i protjecanja vode u Ponor i iz izvora Ričine, nastavili bi istraživati brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima: Grabovica, Tušnica, Ljubuša, Vran, Kamešnica, Čvrsnica, Dinara. Na kampu će biti predstavljena dosadašnja petogodišnja istraživanja, ali i obilježeno 15 godina djelovanja SD “Mijatovi Dvori”.
Smještaj ekspedicijskoga kampa bit će u Prisoju, na padinama Tušnice, a iznad Buškoga jezera u kući obiteljskog imanja Krišto.

Uz SD “Mijatovi dvori”, organizatori ovih ekspedicija su Udruga “Naša baština”, Tomislavgrad – Zagreb BIOSPELD – Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok