U subotu 29. i u nedjelju 30. kolovoza 2015. biskup banjolučki mons. Franjo Komarica pohodio je sedam župa Banjolučke biskupije.

Kako prenosi Katolička tiskovna agencija, u subotu se u župi Bihać, osim sa župnikom fra Antom Zrakićem, susreo i s ravnateljem KŠC-a „Ivan Pavao II“, vlč. dr. Slavom Grgićem te grupom građana. Oni su ga izvijestili o aktualnoj situaciji na području bihaćke župe i općine, a posebno o stanju u KŠC-u, koji uživa sve veći ugled među građanskom populacijom i to ne samo katoličkom. Ravnatelj Grgić je biskupa Komaricu upoznao da je za predstojeću školsku godinu u razne škole KŠC-a upisano 430 učenika u škole - osnovnu, gimnaziju i medicinsku, a da je čak preko 100 novih kandidata odbijeno, zbog manjka potrebnog prostora. Također ga je upoznao sa aktualnim poteškoćama financijske prirode s kojima je suočen Centar. Biskup je zahvalio svojim sugovornicima na njihovom velikom trudu i potakao ih da nastave zajednički djelovati na dobro mnogih svojih sugrađana.

Nakon Bihaća, biskup Komarica je u župi Drvar razgovarao sa župnikom Davorom Klečinom o aktualnim problemima s kojima se susreću župljani te župe, posebno s problemom onemogućavanja od općinskih vlasti gradnje nužno potrebne župne crkve na mjestu odavno porušene. Župnik je biskupa izvijestio i o akcijama koje poduzima s općinskim vlastima u Bosanskom Petrovcu glede opustošenih crkvenih objekata području te općine. Također upoznao biskupa Komaricu o nekim akcijama koje zajedno sa svojim župljanima iz Drvara i Bosanskog Grahova poduzima oko jačeg povezivanja tih župa s rodnom župom župnika, mučenika Juraja Gospodnetića – Postirama na otoku Braču.

U župi Lištani, u Biskupijskom pastoralnom centru, biskup Komarica je sudjelovao na redovnom okupljanju vjeroučitelja – laika, redovnica i svećenika iz cijele biskupije. Biskup je predvodio koncelebrirano misno slavlje, a predavanje s plodnom diskusijom imao je dr. Tomo Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda u Sarajevu.

U župi Odžak-Ćaić biskup Komarica je razgovarao s članovima Župnog pastoralnog vijeća, koji su mu iznijeli molbu župljana da im dodijeli župnika. Do sada tu župu administrira župnik susjedne župe Lištani preč. Adolf Višaticki, koji je i livanjski dekan. Nakon biskupova objašnjenja da ima mnogo dramatičnijih situacija u drugim dijelovima biskupije, vijećnici su pokazali razumijevanje što biskup Komarica nije u mogućnosti dati im stalnog župnika, nego samo upravitelja , koji se uz svoju župu skrbi i za sve potrebe njihove župe.

U nedjelju je biskup Komarica pohodio župe u drugom dijelu biskupije: Bosansku Gradišku, Dolinu i Novu Topolu. U Bosanskoj Gradišci je pohodio bolesnog župnika preč. Peru Čolića, koji je i dekan, te zajedno sa župnim vikarom vlč. Borisom Ljevakom slavio sa župljanima Misno slavlje. Zatim je sa župnim vijećnicima i roditeljima vjeroučenika dogovorio obavezni vjeronauk u školama, na što katolička djeca i u toj župi moraju imati pravo.

U župi Dolina, na prastarom groblju „Gradina“ biskup Komarica je predslavio Misu u povodu patrona „Glavosijek sv. Ivana Krstitelja“, a zatim sa župljanima pregledao izvedene građevinske radove oko župne crkve.

U Bosanskoj Gradišci je biskup Komarica pohodio i samostan redovnica Klanjateljica Krvi Kristove, a to je učinio i u susjednoj župi Nova Topola, gdje je također razgovarao i s novom upraviteljem župe vlč. Antom Barišićem o aktualnoj situaciji u župi uključujući i vjeronauk u novoj školskoj godini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok