Nakon 70 godina rada, Gradska ljekarna u Tomislavgradu, javno poduzeće u vlasništvu grada, bi se trebala ugasiti.

Razlog tomu jeste loše poslovanje, što je uvjetovano prvenstveno dislokacijom ljekarne iz Doma zdravlja u kojem su imali poslovnicu do 2010. dok je na to mjesto dovedena privatna ljekarna 'Bofarm' iz Posušja.

''Za vrijeme bivšeg ravnatelja ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad, dr. Franje Perića, uspjeli su nas smijeniti. Naime, od grada su isposlovali i prebacili nas pod nadzor Općinskog vijeća u 2010. godini, jer smo mi sve do tada bili u sklopu Doma Zdravlja. Nakon tog, kad je dr. Perić preuzeo ravnateljstvo, napravljena je inventura, on je uvidio koliko novaca ljekarna donosi, mi smo mu vratili 77 000 KM dugovanja u lijekovima, dok ostatak nismo u tom trenutku mogli. Ljekarnu je zatvorio, i na naše mjesto doveo drugu'', govori za Bljesak.info magistra Dragica Gogić, voditeljica ove ljekarne.

Uz magistru, ljekarna broji još troje zaposlenika, dvije tehničarke i čistačicu, dok su ranije dvije tehničarke poslane u mirovinu. Gradskoj ljekarnoj doprinosi nisu uplaćeni od studenog 2014. godine, dok su posljednju plaću primili za siječanj 2015. godine.

''Izgleda da je i nama teška sudbina. Žele nas ugasiti, i to nikoga od naših ovdje nije niti briga. Samo nam kažu kako za nas nemaju novca'', govori Gogić koja je i ranije, no bezuspješno, pokušala ukazati na tešku situaciju u koju su dovedeni.

Iz ureda gradonačelnika se pak pozivaju na federalni propis po kojem dvije ljekarne ne smiju biti u krugu od 400 metara od Doma zdravlja a obzirom da je Gradska ljekarna smještena na neatraktivnu lokaciju, njezino poslovanje ide prema dolje, te više nisu u mogućnosti da se financiraju.

''Razlog neisplate plaća zaposlenicima Gradske ljekarne u Tomislavgradu je loše poslovanje, a što je uvjetovano prvenstveno dislokacijom ljekarne iz Doma zdravlja u kojem su imali poslovnicu do 2010. g. , velika konkurencija u segmentu poslovanja, smanjene marže na lijekove, manji broj osiguranika i sl. Ovdje ističemo da je Općinsko vijeća Tomislavgrad donijelo 2010. g. donijelo odluku o osnutku Gradske ljekarne Tomislavgrad radi očuvanja radnih mjesta šestoro uposlenih koji su se zatekli u dotadašnjoj ljekarni koja je poslovala organizacijski kao dio Doma zdravlja Tomislavgrad , a kojoj je od strane nadležne inspekcije zabranjen daljnji rad kao dio djelatnosti Doma zdravlja'', govori za Bljesak.info Kristijan Petrović, tajnik općinskog tijela uprave Tomislavgrad.

Na upit kako je, i na čiju inicijativu, isposlovano samo premještanje tj. zatvaranje poslovnice Gradske ljekarne koja se nalazila u krugu Doma zdravlja, nakon kojeg je na tu lokaciju dovedena privatna ljekarna iz Posušja, 'Biofarm', Petrović govori kako je najbolje takva pitanja uputiti bivšem ravnatelju Doma zdravlja.

Petrović dodaje kako trenutno pokušavaju ishoditi potrebne dozvole od Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi HBŽ za povratak u odgovarajuće prostorije u Domu zdravlja, dok Gogić ističe kako se ta priča ponavlja od 2010. godine od kada je sudbina ljekarne i njezinih zaposlenika krenula prema dolje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok